Időjárás

Az ország egyes részein 24–25 fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Ismét kínai repülőgépek hatoltak be a tajvani légvédelmi zónába

Tajvan aktiválta a légvédelmi rendszereit, miután 37 kínai harci repülőgép hatolt be a sziget légvédelmi zónájába – közölte a tajvani védelmi tárca csütörtökön. Áprilisban Kína nagyszabású hadgyakorlatokat rendezett Tajvan körül, miután Caj Jing-ven tajvani elnök Los Angelesben találkozott Kevin McCarthyval, az amerikai képviselőház elnökével.

A tajvani védelmi minisztérium közleménye szerint csütörtök reggel 5 óra után a kínai légierő 37 repülőgépe haladt át a tajvani légvédelmi azonosító zóna (ADIZ) délnyugati részén. A jelentés szerint a sziget partjainál kínai J-16-os és J-11 típusú vadászgépeket, illetve nukleáris fegyver hordozására képes H-6 típusú bombázógépeket is észleltek.

Kapcsolódó tartalom

Az incidens miatt riasztották a tajvani tengerészet hajóit, a légierő több harci gépét, és aktiválták a rakétaelhárító rendszereket. A kínai gépek egy része Tajvan délkeleti része felé repült, majd a Csendes-óceán nyugati részén megfigyelési és navigációs gyakorlatokat végzett a tajvani védelmi tárca jelentése szerint.

A nemzetközi gyakorlatban az ADIZ légvédelmi azonosító övezeteket olyan államok hozzák létre, amelyek partjait nagy kiterjedésű nyílt víz övezi. Az Egyesült Államok 1950-ben állapította meg a maga ADIZ területét, s azóta több mint húsz ország követte. Ezeket a zónákat az adott ország folyamatosan felügyeli, hogy erőinek több ideje legyen reagálni a fenyegetésekre.

Kína saját területének tekinti a 23 millió lakosú Tajvant, diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz vele szemben, és rendszeresen hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében. Az elmúlt három évben Kína fokozta a katonai nyomást.

Kapcsolódó tartalom

Áprilisban Kína nagyszabású hadgyakorlatokat rendezett Tajvan körül, miután Caj Jing-ven tajvani elnök Los Angelesben találkozott Kevin McCarthyval, az amerikai képviselőház elnökével.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még