Aktuális

Washington belvárosában több embert meglőtt egy fegyveres, a rendőrség bűnözési válságot emleget

Eltűnt a Szabadság-szobor – világvégelátvány fogadja a New York-iakat

| Szerző: hirado.hu
Világvége, Mad Max, Dűne, Mars... Ehhez hasonlítják a látványt a helyiek, amire az 1960-as évek óta nem volt példa.

A levegő minősége miatt riasztást adtak ki az Egyesült Államok északkeleti részének több államában a Kanadában pusztító erdőtüzek füstje miatt szerdára.

A kanadai erdőtüzek füstje burkolja be a Szabadság-szobrot New Yorkban 2023. június 7-én (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

New York államban és városban már kedden látható volt a füstköd, csökkent a látótávolság szerda reggelre a fővárosban, Washingtonban is, ahol szintén magas a légszennyezettség. A szerda reggeli adatok szerint New York államnak volt olyan része, ahol a legmagasabb riasztási fokozat volt életben a levegő finomrészecske-tartalma (PIM 2,5) miatt, New York városában és Philadelphiában a besorolás szerint nagyon egészségtelen volt a levegő.

Kapcsolódó tartalom

A szerda reggeli fotókon jól látszik, hogy az égbolt narancssárgára változott, amint a nap feljött. Ahogyan a közösségi médiában terjedni kezdett, New York jelenleg jobban hasonlít a Mad Max- és a Dűne-filmek képi világára, mint a felhőkarcolók paradicsomára, tekintve, hogy a látótávolság lecsökkenésével, szinte semmi sem látszik az épületekből.

Akik kimerészkednek az utcára, azok maszkot viselnek, hogy megelőzzék a káros egészségügyi hatásokat. A város vezetői szerint a levegő minősége az 1960-as évek óta nem volt ilyen rossz.

„Ez egy példátlan esemény városunkban, és a New York-iaknak elővigyázatosnak kell lenniük”

– mondta Eric Adams, New York polgármestere, aki arra kérte a polgárokat, hogy csökkentsék le a szabadtéri tevékenységeiket, és ne nyissák ki az ablakokat.

(Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

A város vezetése több iskolai körzetben elrendelte, hogy a tantermen kívüli szabadtéri órákat ne tartsák meg.

A Nagy Almában élő hírességek is egymás után tették ki meghökkentő posztjaikat a földön túli városi látképről, köztük a népszerű műsorvezető, Andy Cohen:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Entertainment Tonight (@entertainmenttonight) által megosztott bejegyzés

„Olyan, mintha a világvége ólálkodna itt körülöttünk!”

A Jonas Brothers gitárosa, Kevin Jonas szintén marsi látványra ébredt:

A szövetségi környezetvédelmi ügynökség előrejelzése szerint a füstköd még több napig megmarad az Egyesült Államok északi államai felett, egyes előrejelzések szerint péntektől javul a levegő minősége, vasárnap pedig a nap is újra előtűnhet.

A meteorológusok a jelenséget azzal magyarázták, hogy egy lassan mozgó, alacsony nyomású időjárási rendszer szállítja a kanadai Québec tartományban pusztító, kiterjedt erdőtüzek okozta füstöt az Egyesült Államok keleti része fölé, amely egészen Észak- és Dél-Karolina államáig eljut a következő napokban.

Ajánljuk még