Időjárás

Visszatér a nyári idő, mutatjuk, hány fok várható

Soros: Az ukrán ellentámadás eléri majd célját, Putyin álma az új orosz birodalomról össze fog omlani

| Szerző: hirado.hu
Véleménycikket jelentetett meg Soros György amerikai milliárdos spekuláns saját, Project Syndicate nevű portálján. Soros írásában leszögezte, hogy az orosz hadsereg jelenleg nem több, mint papírtigris, és hogy Putyin el fogja veszíteni az által indított háborút, ez pedig megteremti annak lehetőségét, hogy a világ vezetői más, fontosabb dolgokkal foglalkozzanak, például a klímaváltozással.

A 92 éves üzletember szerint a világ egy többszintű válsággal néz szembe, amit ő polikrízisnek nevez. Ennek legfőbb forrása a mesterséges intelligencia, a második a klímaváltozás, míg az orosz–ukrán háború a harmadik.

A mesterséges intelligenciával kapcsolatban Soros kifejti, sokkolta a világot, amikor a Microsoft ingyen elérhetővé tette mindenki számára a ChatGPT-t 2022 novemberében. A ChatGPT egzisztenciális fenyegetést jelentett a Google üzleti modellje számára, ezért a cég mindent megtett, hogy minél előbb kiadjon egy rivális terméket. Idézi Geoffrey Hintont, akit általában a mesterséges intelligencia atyjának tekintenek, és aki úgy fogalmazott, a mesterséges intelligencia akár el is pusztíthatja civilizációnkat. Állítása szerint Hinton gondolatai mély benyomást tettek rá.

Kapcsolódó tartalom

Én még a mesterséges intelligencia feltalálása előtt nőttem fel. Emiatt nagyon is hiszek a valóságban. Viszonylag fiatalon rájöttem, hogy milyen nehéz megérteni azt a világot, melybe születtem, és a valóság felé fordultam erkölcsi iránymutatásért” – írja a milliárdos üzletember. Véleménye szerint a mesterséges intelligenciának (MI) semmi köze nincs a valósághoz, az inkább saját valóságát teremti meg.

Kifejti, egyetért azokkal a szakemberekkel, akik szerint az MI-rendszereket szabályozni kell. Ugyanakkor a globális szabályozás megvalósíthatatlan, mert a világot két olyan kormányzati rendszer konfliktusa dominálja, mely szöges ellentétben áll egymással. A két kormányzati rendszer szerinte a nyílt és zárt társadalom rendszere.

Úgy véli, a mesterséges intelligencia a zárt társadalmakat segíti és halálos veszélyt jelent a nyílt társadalmakra,

méghozzá azért, mert az MI különösen jó az olyan ellenőrzési eszközök kidolgozásában, amelyek a zárt társadalmakat segítik „alattvalóik” ellenőrzésében.

Az éghajlatváltozásról Soros azt írja, hogy az ellene folytatott harc minden erőfeszítése ellenére a felmelegedés sebessége egyre fokozódik. Ez a harc megbolygatja az emberek megélhetését, ők pedig félnek ettől. „A német és holland gazdák méltatlankodva tiltakoznak a nitrogénkibocsátás szabályozása ellen, mert ezek a szabályok nem teszik lehetővé számukra a marhatartást. Sikeresen mozgósítottak, megnyerve választásokat és felrázva az Európai Uniót” – fogalmaz a magyar származású spekuláns. Meglátása szerint a világ nagy lemaradásban van az éghajlatváltozás elleni harcban, ezért mindent meg kellene tenni, amit a klímatudósok szükségesnek tartanak.

Kapcsolódó tartalom

A polikrízis harmadik elemeként rátér az orosz–ukrán háborúra. Véleménye szerint Ukrajna Oroszország általi megtámadása negatív sokként érte a világot, mely megszakította az élelmiszer-ellátási láncokat, illetve jelentős geopolitikai átrendeződéseket eredményezett.

Ennek ellenére a tényleges végeredmény sokkal jobb, mint arra számítottunk. Az ukrán hadsereg hősiesen ellenáll, és az Egyesült Államok és Európa erős támogatásával megfordította a helyzetet. Az orosz hadsereg nem több papírtigrisnél

– vélekedik a pénzember. Hozzáteszi:

Ukrajna készen áll egy ellentámadás megindítására, ami hite szerint sikeres is lesz.

A fő cél szerinte a Krím félsziget felszabadításának kell lennie, hiszen ez az orosz haditengerészet hazai bázisa.

Putyin álma, az újjáépített orosz birodalom könnyen széteshet, aminek az lehet a következménye, hogy többé már nem fog veszélyt jelenti Európára és a világra.

Az oroszok ukrajnai veresége és a kínai–amerikai feszültségek enyhülése talán lehetőséget teremt a világ vezetői számára, hogy az éghajlatváltozásra fókuszáljanak, mely a civilizációnk elpusztításával fenyeget

– írja Soros.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Soros György, a Nyílt Társadalom Alapítványok alapítója és elnöke 2016. szeptember 20-án (Fotó: Riccardo Savi/Getty Images for Concordia Summit)

Ajánljuk még