Megrázó

Megöltek egy férfit egy józsefvárosi lakásban

Novák Katalin a liechtensteini hercegi párral és a svájci magyarok képviselőivel találkozott

Kétnapos hivatalos látogatásra Svájcba és Liechtensteinbe utazott a köztársasági elnök. Novák Katalint Vaduzban a liechtensteini kormányfő, valamint a koronaherceg és felesége fogadta, Svájcban pedig az ottani magyarok képviselőivel találkozott.

Novák Katalin kétnapos munkalátogatásra érkezett Svájcba és Liechtensteinbe. Először Daniel Risch liechtensteini kormányfővel találkozott a miniszterelnöki hivatalban. Többek között családpolitikáról és a két ország közötti gazdasági kapcsolatokról egyeztettek, majd a köztársasági elnököt a vadúzi várkastélyban fogadta Alajos koronaherceg és felesége, Zsófia.

Kapcsolódó tartalom

A liechtensteini Hilti cég 2021 szeptemberében jelentette be, hogy új telephelyet nyit Kecskeméten. A Hilti Szerszám Kft. beruházásával többek között kézi szerszámgépek gyártása és logisztikai rendszer kiépítésére kezdődött el. A liechtensteini vállalat pedig ma is több mint 300 embernek ad munkát.

A Hilti vállalat székhelye a liechtensteini Schaanban található, Novák Katalin köztársasági elnök ezt az üzemet látogatta meg szerdán, és a vezérigazgató fogadta.

A vállalat szóvivője elmondta:

a cég számára fontos a magyarországi terjeszkedés, így a kecskeméti céget hamarosan tovább bővítik majd.

 

A köztársasági elnök közösségi oldalán azt írta,

a herceg és a hercegnő megköszönték, hogy magyar köztársasági elnökként először látogatta meg Liechtensteint.

Hozzátette: egyetértettünk a hagyományos értékek és a család védelmének fontosságában.

Svájcban körülbelül mintegy tizenötezer magyar él. Többségük Zürichben és Genfben, illetve a fővárosban, Bernben és környékén. Az államfő a diaszpórában élő magyarokat is felkereste.

A svájci magyarság az egyik legaktívabb, legrégebben működő magyar közösség, a Zürichi Magyar Egyesületet 1864-ben alapították, jövőre lesz 160 esztendős

– magyarázta Zennyessy László, a Svájci Magyarház Alapítvány elnöke.

Novák Katalin a diaszpóraszervezetek vezetőinek és képviselőinek Zürichben azt mondta:

Svájc Magyarország barátja, majd megköszönte a szervezetek munkáját és azt is, hogy segítik a Svájcban élő magyarok boldogulását.

Abban is segítenek, ha valaki vissza akar térni esetleg magyarként Magyarországra, megtehesse nehézségek nélkül. És szeretném mindenkinek megköszönni, aki svájciként is a barátunk Svájcban. Megért minket, legalábbis igyekszik megérteni, érdeklődéssel fordul felénk, és segít abban, hogy a Magyarország és Svájc közötti kapcsolatok még szorosabbak legyenek” – mondta Novák Katalin köztársasági elnök.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette, két dolog miatt is tiszteli Svájcot: az egyik a bázisdemokrácia, amiben élnek, a másik pedig a szuverenitás és függetlenség őrzése, ami a háború időszakában kiemelten példaértékű.

Novák Katalin csütörtökön a Swiss Economic Forumon mond beszédet. Svájc vezető gazdasági konferenciáján a köztársasági elnök kiemelt előadó lesz, az eseményre a világ minden tájáról érkeztek vendégek. Novák Katalin előadásának címe: Magyarország szerepe Európában. Beszédében várhatóan családpolitikai és demográfiai kérdéseket is érinteni fog.

Ajánljuk még