Időjárás

Ne hagyja otthon az esernyőjét, mutatjuk, hol szakadhat le az ég

Mexikóban vizsgálat indult lefegyverzett bűnözőket meggyilkoló katonák ellen

Mexikóban vizsgálat indult katonák ellen, mert azzal vádolják őket, hogy meggyilkoltak öt lefegyverzett bűnözőt – közölte szerdán Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök.

López Obrador szerint az északkeleti Nuevo Laredo tagállam területén elkövetett cselekmény esetében arra utalnak a bizonyítékok, hogy gyilkosság történt.

A helyi sajtó kedden közzétette egy térfigyelő kamera videófelvételeit a feltételezett vérengzésről. A videón látni lehet, amint a katonák egy üldözés után sakkban tartanak már lefegyverzett férfiakat, majd lövések következnek, és ezután szemmel láthatóan el akarják tüntetni a nyomokat. Tamaulipas mexikói tagállam biztonsági hatóságai korábban egy lövöldözést jelentettek fegyveres bűnözők és a katonák között.

„Tájékoztattak erről, és már intézkedünk” – mondta López Obrador napi sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, hogy az ilyesmi elfogadhatatlan.

Kapcsolódó tartalom

A spanyol nyelvű Univision amerikai televízió beszámolója szerint az incidensben tizenegy katona vett részt.

Mexikóban az utóbbi több mint 15 évben a hadsereget is bevetik a drogkartellek és egyéb erőszakos bűnszervezetek elleni küzdelemben. Jogvédők szerint mindez számos túlkapáshoz és a gyilkosságok számának emelkedéséhez vezetett a közép-amerikai országban.

Hivatalos statisztikák szerint az utóbbi öt évben csaknem 180 ezer gyilkosságot követtek el Mexikóban.

 

Ajánljuk még