Interjú

Orbán Viktor: A nehezén már túl vagyunk

Masszív tűz ütött ki egy kartúmi fegyvergyár közelében

Masszív tűz ütött ki szerdán Kartúm déli részén egy fegyvergyárat is magában foglaló katonai létesítmény közelében, amelyet a hadsereg erői védelmeznek a rivális milícia támadásaival szemben.

Szemtanúk beszámoló szerint az ország katonai vezetésével szemben álló Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) milícia kedden támadta meg a Jarmúk nevű létesítményt. Az RSF szerdán videót tett közzé, amelyen azzal dicsekedett, hogy egy fegyverekkel és lőszerrel teli raktárat sikerült elfoglalniuk.

Kapcsolódó tartalom

A harcok április közepén törtek ki Szudánban a 2021-es katonai hatalomátvételt irányító Abdel Fattáh al-Burhán tábornok vezette hadsereg és a rivális Mohamed Hamdan Dagalo tábornok irányítása alatt álló félkatonai erők között.

A harcok ismét felerősödtek a legutóbbi – ismételten megsértett, június 3-án lejárt – tűzszünetet követően a fővárosi térséget alkotó Kartúm, Bahri és Omdurmán városokban.

„Tegnap óta egekbe nyúló füstoszlopokkal kísért heves csata zajlik repülőkkel, tüzérséggel és szárazföldi összecsapásokkal”

– ismertette Nadir Juszef helyi lakos telefonon a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva. Mint mondta, az olaj- és gáztározók közelsége miatt egy robbanás az egész térséget a földdel teheti egyenlővé a lakóival együtt.

Omdurmán és Bahri lakói az éjszaka beálltával is lángoszlopokról számoltak be Jarmúk térségéből, ahol a harcok változatlan hevességgel tomboltak.

A konfliktus súlyos károkat okozott a szudáni fővárosban, ahol a legtöbb közszolgáltatás összeomlott, kimaradások vannak az áram- és ivóvízszolgáltatásban, és gyakorivá váltak a fosztogatások is.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerint szerdán 297 gyereket mentettek ki Kartúm egyik árvaházából, amely a harci tevékenységek központjába került. A Reuters korábban közölte, hogy több tucat csecsemő halt meg ebben az árvaházban kiszáradás és élelemhiány miatt.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még