Baleset

Gázolt a vonat, késésekre kell számítani

Füstköd miatt átmenetileg leállították a légiforgalmat New York repülőterein

A látásviszonyok korlátozottsága miatt átmenetileg leállították a légiforgalmat New York két repülőtere irányába, miután a kanadai erdőtüzek okozta füstköd tovább sodródott az Egyesült Államok keleti és középső része fölé szerdán.

A Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (FAA) intézkedése La Guardia és Newark repülőtereket érintette, és helyi idő szerint a kora délutáni órákig rendelte el az ide tartó gépek számára a leszállási tilalmat. A lépés a nap további részében is késéseket okoz.

Közben New York állam nagy részében, New York városában is egészségre ártalmas, illetve veszélyes besorolást kapott a levegőminőség, a város utcáit jól látható szmog borítja. Philadelphiában és Pennsylvania államban szintén a legmagasabb szintű szmogriadó van érvényben.

A Kanada felől érkező füstköd elérte a fővárost Washingtont, ahol szintén szűrt napsütést okoz, de az előrejelzések szerint Észak- és Dél-Karolinában is romlani fog a levegő minősége. A levegőminőség miatt kiadott riasztás az Egyesült Államok több középnyugati államára is érvényes, így Chicago, és Cincinnati városokra is.

Kapcsolódó tartalom

A szakemberek arra hívták fel a lakosság figyelmét, hogy lehetőleg kerüljék a fizikai tevékenységet a szabadban. New York állam több iskolájában törölték a szabadtéri foglalkozásokat. Eric Adams New York polgármestere szerda délelőtti sajtótájékoztatóján rendkívülinek nevezte a helyzetet, és mindenkit arra kért, hogy amennyiben teheti, maradjon zárt térben.

A szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség előrejelzése szerint a füstköd még több napig megmarad az Egyesült Államok északi államai felett.

A meteorológusok a jelenséget azzal magyarázták, hogy egy lassan mozgó alacsony nyomású időjárási rendszer szállítja a kanadai Québec tartományban pusztító, kiterjedt erdőtüzek okozta füstöt az Egyesült Államok keleti része fölé.

Az Egyesült Államok a kanadai kormányzat kérésére a tűzoltáshoz szükséges eszközöket bocsátott északi szomszédja rendelkezésére.

Kiemelt képünk: Az East River fölött átívelő Manhattan híd (b) és Brooklyn híd Brooklyn negyeddel együtt a kanadai erdőtüzek füstjének felhőjében 2023. június 7-én. (Fotó:MTI/AP/Alyssa Goodman)

Ajánljuk még