Legfrissebb

Villámok a Blaha Lujza tér felett – Videón a Budapestet elárasztó özönvíz

Egy titkos CIA-jelentés szerint az USA tudta, hogy fel fogják robbantani az Északi Áramlatot

| Szerző: hirado.hu
A Biden-kormányzat már hónapokkal az Északi Áramlat elleni támadás előtt hírszerzési jelentést kapott az ukránok tervéről – írja a kiszivárgott Pentagon-dokumentumokra hivatkozva a Guardian.

Egy európai hírszerző szolgálat arról tájékoztatta a CIA-t, hogy az ukrán hadsereg egy búvárcsapat segítségével támadásra készül az Északi Áramlat ellen. A bevetett erők közvetlenül az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij alá tartoztak. A hatfős csapat akciójáról Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem tudott.

A CIA-jelentés 2022 júniusában készült, míg az Északi Áramlat szeptemberben semmisült meg.

Az amerikai titkosszolgálat jelentésében szereplő információk meg nem nevezett ukrán forrásoktól származnak.

Kapcsolódó tartalom

A most nyilvánosságra került információk azokon a titkos dokumentumokon alapszanak, amelyeket a massachusettsi nemzeti gárda egyik tagja szivárogtatott ki egy Discord szerveren. A nyomozók továbbra sem tudják, hogyan kerülhetett ki az a több mint százoldalnyi titkos dokumentum az amerikai hírszerzéstől, amelyek az Egyesült Államok szövetségeseiről és az ukrajnai háborúról is érzékeny információkat tártak a világ elé.

Hasonló állítások korábban is megjelentek a sajtóban. Március elején a New York Times írt arról, hogy egy ukránbarát csoport hajtotta végre az Északi Áramlat gázvezetékek elleni támadást. A cikk névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselőkre hivatkozott, akik bizalmas hírszerzési információkat vizsgáltak át. A lap úgy tudta, nincs bizonyíték arra, hogy Zelenszkijnek vagy az embereinek köze lett volna a művelethez.

Kapcsolódó tartalom

Továbbra sem egyértelmű, ki robbanthatta fel az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat gázvezetékeket szeptemberben a Balti-tengeren. Számos európai kormány Oroszországot gyanúsította, miközben az oroszok az Egyesült Államokat és szövetségeseit okolták, Ukrajna pedig határozottan tagadta, hogy köze lenne a támadásokhoz.

Kapcsolódó tartalom

Tény ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok több ízben is támadta az új, Északi Áramlat 2 projektet, és nyomást gyakorolt ​​Németországra, hogy állítsa le a végleges engedélyezést. Mindez röviddel azelőtt történt, hogy Oroszország 2022-ben megtámadta Ukrajnát.

A Guardian azt is megemlíti, hogy korábban német nyomozók már a most nyilvánosságra került adatokhoz hasonló információkról beszéltek.

Kapcsolódó tartalom

Eszerint hat, hamis személyazonosságú férfi a Balti-tengerre vitorlázott, és a mély merülésekhez héliumkészletet is tartalmazó búvárfelszerelést használva robbanóanyagokat helyeztek el a vezetéken. A detonáció pedig megsemmisítette az Északi Áramlat adott szakaszát – olvasható a Guardianben.

Kiemelt kép: Shutterstock

Ajánljuk még