Aktuális

Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének a budapesti Fidesz

Békésen indult, majd ismét zavargássá fajult a nyugdíjreform elleni tüntetés Franciaországban

Több tízezer demonstráló nézett farkasszemet több ezer rendőrrel. Ismét lángoltak a kukák, és kirakatok törtek be Párizsban. A parlament alsóháza csütörtökön szavaz az ellenzéki indítványról, amely a nyugdíjreform visszavonását kezdeményezi.

Békésen indult az újabb nyugdíjreform elleni tüntetés kedden Franciaországban. A szakszervezetek immár 14. alkalommal hívták utcára az embereket, hogy így adjanak hangot nemtetszésüknek. A nyugat-franciaországi Nantes városában transzparensekkel, énekelve vonultak a tiltakozók.

A reformtörvény átment, de az emberek még mindig nem fogadták el, soha nem is fogják, és a parlament sem. Fontos megértetni a kormányzattal, hogy mi soha nem akartuk ezt a reformot, és itt az ideje, hogy az emberek hallassák hangjukat. Úgy tűnik, hogy a kormányt nem érdekli az emberek akarata” – mondta egy tüntető férfi.

Kapcsolódó tartalom

A törvénytervezet ellen január 19-én kezdődő százezres tömegdemonstrációk sorozata zajlott a szakszervezetek felhívására, a tüntetéseket pedig országszerte utcai zavargások kísérték.

A francia alkotmánytanács áprilisban jóváhagyta a nyugdíjkorhatárt 62-ről 64 évre emelő törvénytervezetet, majd másnap Emmanuel Macron államfő kihirdette azt. A szeptember 1-jén életbe lépő rendelet már megjelent a hivatalos közlönyben. A tüntetéseket szervező érdekképviseleti elnök szerint még nem késő meggyőzni a kormányt és az államfőt arról, hogy vonják vissza a nyugdíjreformot.

Hat hónapig tartó tiltakozás után történelmi szintű elégedetlenség és történelmi szintű mozgósítás tapasztalható, húsz éve nem láttunk ilyet” – mondta Sophie Binet, a CGT szakszervezeti vezetője.

Kapcsolódó tartalom

A francia fővárosban szintén békésen indult a tüntetés. Ezrek vonultak végig az utcákon, a kormány a hivatalos jelentések szerint csak Párizsba négyezer rendőrt vezényelt ki.

Ez a törvény igazságtalan. Igazságtalan, mert nem azért vagyunk, hogy meghaljunk a munkahelyünkön. Természetesen el kell látnunk a munkánkat, de cserébe jó egészségben kellene nyugdíjba vonulnunk” – mondta egy egészségügyi dolgozó.

Emmanuel Macron a normandiai partraszállás emléknapjára hivatkozva nem kommentálta az eseményeket. „Tudja, ez az emlékezés napja, és azért vagyok itt, hogy megünnepeljük ennek az új múzeumnak a megnyitását. Ilyen pillanatokban nem fogok politikai nyilatkozatokat tenni” – mondta Emmanuel Macron francia elnök.

Kapcsolódó tartalom

Később a békés tüntetés ismét eldurvult. Feketébe öltözött tiltakozók egy csoportja felgyújtott egy pótkocsit az egyik párizsi utca közepén. A rendőrök válaszként könnygázt is bevetettek, hogy feloszlassák a tömeget. Több helyen lángoltak a kukák, és bezúztak több kirakatot is.

A parlament alsóháza csütörtökön szavaz arról az ellenzéki indítványról, amely a nyugdíjreform visszavonását kezdeményezi.

Kiemelt kép: Emmanuel Macron francia elnök képével a francia nyugdíjreform ellen tüntetők Párizsban, 2023. június 6-án. (Fotó:  MTI/EPA/Yoan Valat)

Ajánljuk még