Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

A japánok a többévnyi maszkviselés után tanfolyamokon tanulják újra, hogyan kell mosolyogni

Tanfolyamokon tanulják újra a mosolygást a japánok, az elmúlt években ugyanis sokan leszoktak erről a kötelező maszkviselés miatt. Pedig Japánban óriási hagyománya van a kedvességnek. A vasúttársaságnál például csak mosolygós alkalmazottak dolgozhatnak.

Tükör segítségével gyakorolják az arc izmainak ellazítását, illetve megfeszítését egy művészeti intézet mosolyszemináriumán, Tokióban. A rendhagyó kurzuson a diákok keményen dolgoznak, hogy újra elsajátítsák azt, mit kell tenniük ahhoz, hogy grimasz helyett valóban mosolyogjanak. Ezt ugyanis a legtöbben a koronavírus-járvány idején általánossá vált maszkviselés miatt szinte teljesen elfelejtették.

A Covid alatt nem sokat használtam az arcizmaimat, így ez jó edzés volt az arcomnak” – mondta az egyik tanuló, aki abban bízik, hogy az itt megszerzett tudás segít neki felkészülni arra is, hogy újra munkába állhasson.

Száj, arc, szemek. Ez a tökéletes mosoly sorrendje – sorolja a tréner.

A korábban rádiós műsorvezetőként dolgozó Keiko Kawano kíváncsiságból kezdte el tanulmányozni a mosoly fizikáját és pszichológiáját. 2017 óta négyezer embert tanított meg újra mosolyogni, és számtalan okleveles trénert képzett ki, hogy terjessze a tökéletes mosoly technikáját.

Több emberrel fogsz találkozni, több lehetőséged lesz, így az életed teljesebb és boldogabb lehet. A mosolygós arc egyenlő a boldogsággal, ez a koncepció” – osztotta meg a tanfolyam lényegét a mosolytanár.

Az egyik fiatalembernek a mosolyát 85 pontosra értékelte egy mosolyelemző szoftver. Az oktató szerint ez már jónak számít. A tökéletes mosoly száz pont.

Bármi, ami 80 pont felett van, már jó mosoly” – mondta mosolyogva a tréner.

A japán mosolyoktatás nem új keletű, sokan foglalkoztak ezzel a koronavírus-járvány előtti időkben is. A programra azóta nagyobb lett a kereslet, annak ellenére, hogy az egyéni órák ára elég borsos: akár 19 ezer forintnyi jent is elkérhetnek érte.

Az ázsiai szigetországban annyira komolyan veszik a kedvességet, hogy a japán vasút például már több mint egy évtizede csak mosolygó alkalmazottakat enged dolgozni. A vállalat egy speciális szoftver segítségével ellenőrzi alkalmazottait, hogy megfelelő mosollyal az arcukon kezdik-e a munkát reggelente.

Kiemelt kép: Shutterstock

Ajánljuk még