Időjárás

Mutatjuk, mikor tér vissza a kánikula

Újabb úszónő állt ki az ellen, hogy férfiak is versenyezhessenek ellenük

| Szerző: hirado.hu
A Pennsylvaniai Egyetem női úszócsapatának újabb volt tagja, Paula Scanlan döntött úgy, hogy – Riley Gaineshez hasonlóan – felemeli a hangját és kiáll az úszónők jogaiért a transznemű Lia Thomasszal szemben.

Matt Walsh, az amerikai The Daily Wire riportere a Twitteren tette közzé az egykori pennsilvaniai egyetemi válogatott Paula Scanlannel készült beszélgetés videóját. Ebből többek között kiderül, hogy Scanlan – akkor még névtelenül – szerepelt a tavaly megjelent Micsoda egy nő? (What Is A Woman?) című dokumentumfilmben, amely az amerikai úszónők és transzgender sporttásaik közötti konfliktust dolgozza fel.

„Néhány nappal ezelőtt (Scanlan) megkeresett minket; azt mondta, most már készen áll arra, hogy a nyilvánosság elé álljon, és elmesélje a történetét. Hosszasan beszélgettünk Paulával, aki ennek során több olyan részletet elárult, amelyekről a filmben nem esett szó”

– írta a műsorvezető a Twitteren.

A transznemű úszó, Lia Thomas 2019 májusában kezdett hormonterápiába, majd 2021-ben a Pennsylvania Egyetem férficsapatából átigazolt a női csapatba arra hivatkozva, hogy immár nőként azonosítja magát.

Thomas 2021-ben megnyerte a Nemzeti Egyetemi Atlétikai Szövetség, az NCAA női országos bajnoki címét 500 yardos (457 méter) gyorsúszásban.

Kapcsolódó tartalom

Lia Thomas története nagy nemzetközi felháborodást váltott ki, elsősorban a nőnek született sportolók körében.

Egyre több női sportoló érezte úgy, hogy méltánytalanul hátrányba került a transzgender (férfiból hirtelen nővé lett) sportolókkal szemben.

Az amerikai úszónők arra is panaszkodtak, hogy gyakran kerülnek kellemetlen helyzetbe az öltözőben, amikor egy magát nőként azonosító, de biológiai értelemben férfival kell egyazon öltözőt használniuk.

„Minden női sportoló nevében beszélek, nem csak a magam nevében” – mondta Gaines az ismert brit műsorvezetőnek, Piers Morgannek adott interjújában még áprilisban.

Kapcsolódó tartalom

„Én már befejeztem a versenyzést, ez nem rólam szól. De tudom, mihez vezethet, ha valaki nem emeli fel a hangját. Nemrég mentem férjhez, és remélem, hogy egy napon születik egy kislányom. Nem tudom elképzelni, hogy azok után, hogy én is ebbe a helyzetbe kerültem, ne harcoljak érte” – tette hozzá Gaines.

Kiemelt kép: Lia Thomas ökölpacsival köszönti egyik versenyzőtársát a női 500 yardos gyorsúszás előfutamai után az amerikai Egyetemi Atlétikai Szövetség (NCAA) női úszó- és műugróbajnokságán a Georgiai Egyetem campusán lévő McAuley Aquatic Centerben 2022. március 17-én (Fotó: Mike Comer/NCAA/Getty Images)

Ajánljuk még