Rendkívüli

Hegymászási világrekordot állított fel egy nepáli férfi és egy norvég nő

Szegeden és Békéscsabán is érezni lehetett a kedd esti, Arad központú földrengést

Közepes erősségű, 5,3-as magnitudójú földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében. A rengéseket több magyarországi településen, a például Szegeden, Békéscsabán és Hódmezővásárhelyen is érzékelte a lakosság – közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy szeizmológiai obszervatóriuma.

A földrengés 5,3-as erősségű volt, a felszínhez közel, 6,4 kilométeres mélységben történt. Helyi idő szerint 20:26 perckor (magyar idő szerint 19:26-kor) következett be Aradtól 24, Temesvártól 50, Békéscsabától 74, Resicabányától 93 kilométerre.

A magyar határ melletti térségben két hete 4,9 erősségű földmozgást észleltek, melyet a rá következő napokban-hetekben tucatnyi alacsonyabb erősségű rezgés követett.

A mostani földmozgást Kolozsváron és Románia számos városában is érezni lehetett. A romániai vészhelyzeti felügyelőség (IGSU) közölte, hogy a 112-es sürgősségi hívószámra főleg Arad megyéből érkeztek jelzések kisebb károkról – épületekről leváló vakolat- és faldarabokról –, de Szilágy és Máramaros megyéből is kaptak hívást.

Aradon több utcán épületdarabok hulltak a járdára, úttestre, a tűzoltók a helyszínen vannak, hogy felmérjék és elhárítsák a károkat. A földmozgás Temesváron is erősen érződött, de innen eddig nem jeleztek károkat.

Kapcsolódó tartalom

Magyarországon is érezni lehetett az Arad epicentrummal regisztrált földrengést

A magyarországi lakosság is érzékelte a kedd este Romániában, Arad közelében bekövetkezett földrengést – közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium az MTI-vel.

A földrengésről az intézet a délkeleti országrészből több településről is kapott bejelentést, például Hódmezővásárhelyről, Szegedről és Békéscsabáról is.

A magyar határ melletti térségben két hete 4,9-es erősségű földmozgást észleltek, amelyet a következő napokban-hetekben tucatnyi gyengébb rezgés követett.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még