Időjárás

Esővel vonul át a hidegfront, térképen mutatjuk, milyen idő várható

Sunak–Biden-találkozó: szorosabbra fűzheti kapcsolatait az Egyesült Királyság és az USA?

| Szerző: hirado.hu
Rishi Sunak brit miniszterelnök csütörtökön Washingtonba utazik, ahol tárgyalásokat folytat vállalatok vezetőivel, a kongresszus politikusaival, valamint Joe Biden amerikai elnökkel is. A brit kormányfő a találkozó előtt arról beszélt, hogy fontosnak tartja a szoros és őszinte kapcsolat kialakítását az Egyesült Államokkal, szerinte ugyanis a két ország első számú partnere egymásnak.

Az Amerikai Egyesült Államok a legszorosabb szövetségesünk. Egymás első számú partnerei vagyunk mindenben, ami egészen polgáraink biztonságától kezdve, gazdaságunk növekedéséig kiterjed. Ezért olyan fontos, hogy egy brit miniszterelnök szoros és őszinte kapcsolatot alakítson ki az Egyesült Államok elnökével. A globális problémák megoldásán együtt fogunk dolgozni” – fogalmazott a brit miniszterelnök soron következő látogatásával kapcsolatban.

Joe Biden amerikai elnök és Rishi Sunak brit kormányfő Belfastban 2023. április 12-én. Biden a nagypénteki rendezési megállapodás, hivatalos nevén a belfasti egyezmény aláírásának 25. évfordulója alkalmából szervezett eseménysorozaton vesz részt Írországban és Észak-Írországban (Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen)

A Reuters hírügynökség értesülései szerint

a két ország vezetőjének találkozóján a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről és az Ukrajnának nyújtott katonai támogatások fenntartásáról eshet szó.

A hírügynökség továbbá kiemelte, London jobb kapcsolatot szeretne kialakítani az Egyesült Államokkal, miután a viszony az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése (Brexit) után feszültté vált.

Joe Biden és a brit miniszterelnök az elmúlt hónapokban többször is találkozott, az amerikai elnök áprilisban Észak-Írországban is járt, ahol alig burkolt bírálattal szólt a brit EU-tagság megszűnésének észak-írországi hatásairól is, továbbá arra szólította fel Londont és az Európai Uniót, hogy a Brexit által teremtett „összetett problémákat” az Észak-Írországnak leginkább megfelelő módon orvosolják.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Joe Biden amerikai elnök és Rishi Sunak brit kormányfő (Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen)

Ajánljuk még