Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Önnek is volt „egérkamionja”? 50 éves a kis Polski

Lengyelül maluchnak, vagyis totyogó kisgyereknek, az egykori Jugoszláviában peglicának (kis vasaló), itthon pedig egérkamionnak nevezték az emberek. Ötvenéves lett a Fiat 126p, amely nekünk, magyaroknak örökre csak kis Polski marad.
Monika Jaskolska főszervező a Tom Hanks amerikai színésznek szánt, teljesen felújított 1974-es Polski Fiat 126p előtt a dél-lengyelországi Bielsko-Bialában, 2017. november 20-án. Az autót Rafal Sonik lengyel vállalkozó és raliversenyző vásárolta azt követően, hogy a Fiat-rajongó Hanks Budapesten készült fényképeket tett közzé magáról egy Polski Fiat mellett. (MTI/EPA/Jacek Turczyk)

Magyarországon és az egykori keleti blokk többi országában is generációk kedvenc autója volt, főként az ára miatt: mivel viszonylag olcsón hozzá lehetett jutni, sokaknak megvalósulhatott az álma, hogy saját autója legyen.

1973. június 6-án kezdődött meg a lengyel autós forradalom: ezen a napon gördült ki az első Polski Fiat 126p a dél-lengyelországi Bielsko-Biała-i gyár kapuján.

„Az elsőként legyártott autók egyikét sikerült megvennem. Ezzel jártam dolgozni, iskolába, gyönyörű dolgok jutnak róla eszembe” – mondta egy nő azon a felvonuláson, amit az autó lengyelországi megjelenésének évfordulójára szerveztek.

Tom Hanks amerikai színész, rendező egy 1974-es Polski Fiat 126p-vel pózol

A modellt 1980-ig gyártották, több mint 3 millió darab készült belőle. Magyarországon és a keleti blokk többi országában egyaránt rendkívül népszerű volt.

„Amikor meghallom, ahogy a levegő átsüvít rajta, és ahogy a motorja beindul, én azonnal jobban érzem magam tőle és lenyugszom” – mondta egy másik Polski Fiat-rajongó.

Rengeteg elnevezése volt, hívták Polski Fiatnak, „kispolszkinak”, a lengyelek a kis mérete miatt maluchnak becézték, ami totyogó kisgyereket jelent. Magyarországon sokan egérkamionnak hívták, az akkori Jugoszláviában pedig peglicának, azaz kis vasalónak. Németországban az olasz változatot vásárolhatták meg az emberek, ott a Bambino, vagyis a kisgyerek nevet adták neki.

Egy újszerű állapotú Polski Fiat 126p személyautó áll Kőbányán a Vásárló utcában. (Fotó: MTVA/Bizom.: Róka László)

Kiemelt képen: Monika Jaskolska főszervező a Tom Hanks amerikai színésznek szánt, teljesen felújított 1974-es Polski Fiat 126p előtt a dél-lengyelországi Bielsko-Bialában, 2017. november 20-án. Az autót Rafal Sonik lengyel vállalkozó és raliversenyző vásárolta 8500 zlotyiért (mintegy 600 ezer forintért). (MTI/EPA/Jacek Turczyk)

Ajánljuk még