Aktuális

Orbán Viktor tíz év után ismét a Tranziton – Nézze vissza a beszélgetést!

Jevgenyij Prigozsin: Az orosz taktika további veszteségeket fog okozni Bahmutnál

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoshadsereg vezetője hétfőn bírálta, hogy az Ukrajnát támadó orosz erők elvesztettek egy falut a kelet-ukrajnai Bahmut közelében, és azt mondta, hogy a védelmi minisztérium taktikája két héten belül további kudarcokhoz fog vezetni.

Arra reagált, hogy Gyenisz Pusilin, a szakadár donyecki régió Moszkva által megbízott vezetője nehéznek minősítette a katonai helyzetet Bahmutnál.

Kapcsolódó tartalom

Prigozsin magánhadserege az ukrajnai háború leghosszabb csatája után a múlt hónapban gyakorlatilag az egész kelet-ukrajnai Bahmutot elfoglalta, és átadta ottani állásait az orosz kormánycsapatoknak. Azóta Ukrajna támadja a várostól északra és délre fekvő területeket.

Most már Berhivka település egy részét elvesztették, a csapatok csendben menekülnek. Szégyen!” – jelentette ki a Prigozsin a sajtószolgálata által közzétett hangüzenet szerint.

Berhivka mintegy 3 kilométerre északnyugatra fekszik Bahmuttól, és orosz részről már február 24-én bejelentették, hogy elfoglalták.

A Telegram közösségi oldalon később közzétett interjúban Prigozsin úgy vélekedett, hogy az orosz védelmi minisztérium a taktikájával megtéveszti a közvéleményt és a Kreml vezetőit. Szerinte az ukrán mozgások a térségben sokkal gyorsabbak, mint az oroszok előrenyomulása. „A védelmi minisztérium taktikája rosszindulatú és megtévesztő” – hangoztatta az online interjúban.

A védelmi minisztérium fő célja, hogy úgy tegyen, mintha minden rendben lenne, és mintha előrenyomulnánk. A valóságban ami most történik (…), két héten belül jelentős taktikai vereségeket fog eredményezni”.

Az orosz védelmi minisztérium legutóbbi beszámolóját a donyecki térségben zajló harcokról – amely az ukrán erőknek okozott nagy veszteségekről szólt – Prigozsin úgy minősítette, hogy egyszerűen vad és abszurd sci-f állítás.

Kapcsolódó tartalom

Jevgenyij Prigozsin sürgette Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt, hogy jöjjenek a frontra, és gyűjtsék össze a csapatokat. „Gyerünk, meg tudjátok csinálni!” – írta üzenetében. „Ha pedig nem tudjátok, hősökként fogtok meghalni” – tette hozzá.

Prigozsin hónapok óta folytat nyilvánosan vitát Sojguval és Geraszimovval, azzal vádolva őket, hogy nem biztosítanak elegendő lőszert és támogatást a terepen lévő Wagner egységek számára, és így indokolatlanul súlyos veszteségeket okoznak nekik.

Az elmúlt napokban Prigozsin tovább fokozta a vita hevét, azzal vádolva a védelmi minisztérium parancsnoksága alá tartozó reguláris erőket, hogy a Wagner csapatok által használt, Bahmutból kivezető utakat aláaknázzák.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még