Aktuális

Augusztus 20-án Budapestre látogat Erdogan török elnök

Fontos vízerőművet ért találat Ukrajnában, veszélybe került a Krím félsziget vízellátása

| Szerző: hirado.hu
Találat érte a Nova Kahovka-i vízierőmű gátját Dél-Ukrajna orosz ellenőrzés alatt álló részén, ami áradásokhoz vezetett a térségben. A háborús felek egymást vádolják, a területen megkezdték az evakuálást. A település polgármestere szerint a víztározó gátja sértetlen, nem történt katasztrófa, magának az erőműnek egy része azonban megsemmisült ukrán találatok következtében.

A közösségi médiában közzétett, nem hitelesített videókon heves robbanások sorozata volt látható a kakhovkai gát környékén. További felvételeken a gát maradványain keresztül hömpölygő víz látható.

A 30 méter magas és 3,2 km hosszú gátat, amely többek közt a 2014-ben Oroszország által annektált Krím félsziget és a szintén orosz fennhatóság alatt álló zaporizzsjai atomerőmű vízellátását biztosítja, 1956-ban építették a Dnyipro folyón, a Kahovka vízerőmű részeként.

Orosz tisztviselők szerint a lerombolt gát egyelőre nem jelent veszélyt Európa legnagyobb atomerőművére. A létesítmény a víztározóból kapja a hűtővizet.

A gát felrobbantásával a háborús felek egymást vádolják.

„A Kahovka gátat az orosz megszálló erők robbantották fel” – közölte az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága kedden a Facebook-oldalán.

Kapcsolódó tartalom

Orosz hírügynökségek azt jelentették, a gát átszakadt és a víz elöntötte a környéket.

Huszonkétezer ember lehet veszélyben

Az első hírek még arról szóltak, hogy 22 ezer embert fenyegetett árvízveszély, ezért a gát közelében megkezdték az evakuálást.

Nova Kahovka városnak az orosz hatóságok által kinevezett polgármestere a Szolovjov Live médiacsatornának nyilatkozva később cáfolta, hogy kritikus lenne a helyzet. Vlagyimir Leontyjev közölte, a vízerőművet ellátó víztározó gátja sértetlen, nem történt katasztrófa, magának az erőműnek egy része azonban megsemmisült ukrán találatok következtében.

Leontyjev elmondta, hogy a vízerőmű felső része belövések következtében megsemmisült. A polgármester úgy ítélte meg, hogy a városban nincs szükség evakuálásra.

Kapcsolódó tartalom

Hajnali kettőkor több találat érte a vízerőmű felső részét, ahol a zsilipek vannak, ahol közvetlenül a kapucsapok vannak, az a rész megsemmisült” – mondta Leonytjev a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

A Nova Kahovka-i gát és a víztározó térsége. (Forrás: Wikipedia)

Andrej Alekszejenko, Herszon megye orosz ellenőrzés alatt álló részének kormányfője a Telegramon azt írta, hogy a Dnyeper folyó part menti területein a helyzetet a hatóságok kézben tartják. Leszögezte, hogy az emberek életét nem fenyegeti veszély, a rendkívüli helyzetek minisztériumának munkatársai ellenőrzik a folyó vízszintjét. Hozzátette, hogy szükség esetén a hatóságok készen állnak a folyóparti falvak lakóinak evakuálására, és buszokat készítettek elő.

Kapcsolódó tartalom

Zelenszkij összehívta a védelmi tanácsot

Volodimir Zelenszkij korábbi állítása szerint akár 80 település is veszélyben lehet. A történtek következtében az ukrán elnök rendkívüli ülésre hívta össze a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsot.

Orosz terroristák. A Nova Kahovka-i vízerőmű gátjának lerombolása csak megerősíti az egész világ számára, hogy ki kell űzni őket az ukrán föld minden szegletéből” – írta az ukrán elnök a közösségi média oldalán.

A károkról készült felvételeket megosztva hozzátette: „Egyetlen métert sem szabad nekik hagyni, mert minden métert a terrorra használnak. Csak Ukrajna győzelme fogja visszaadni a biztonságot. És ez a győzelem el fog jönni. A terroristák nem fogják tudni megállítani Ukrajnát sem vízzel, sem rakétákkal, sem mással”.

Forrás: MTI, Reuters, Sky News

Kiemelt kép: A Maxar Technologies által 2023. június 6-án közreadott műholdfelvétel a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának gátjáról a Dnyeper folyón június 5-én. Az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága június 6-án azt közölte, az orosz erők felrobbantották a gátat, míg Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka városnak az orosz hatóságok által kinevezett polgármestere szerint a vízerőművet ellátó víztározó gátja sértetlen, nem történt katasztrófa, magának az erőműnek egy része azonban megsemmisült ukrán találatok következtében. (Fotó: MTI/AP/Maxar Technologies)

Ajánljuk még