Időjárás

Érkezik a fagy és hózápor is lehet

ENSZ-főtitkár: A kahovkai vízerőmű gátja Oroszország ukrajnai inváziója következtében szakadt át

Az ENSZ-nek nincsenek információi független forrásból arról, hogy a kahovkai vízerőmű gátja mitől szakadt át – jelentette ki kedden António Guterres ENSZ-főtitkár, hozzátéve, hogy ami történt, az „Oroszország inváziójának újabb pusztító következménye”.

Kedd estére a gátszakadás ügyében – Oroszország és Ukrajna kezdeményezésére – összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülését, miközben a felek egymást vádolják a létesítmény felrobbantásával.

„Véget kell vetni a civilek és a létfontosságú polgári infrastruktúra elleni támadásoknak. Cselekednünk kell az elszámoltathatóság és a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartása érdekében”

– hangsúlyozta Guterres újságíróknak nyilatkozva.

A gát átszakadása következtében hatalmas víztömeg szabadult el az orosz és ukrán erőket elválasztó Dnyipro-folyón, kiterjedt területeket árasztva el a hadműveleti térségben és menekülésre kényszerítve a környező települések lakóit.

Kapcsolódó tartalom

Az ENSZ BT összehívását kezdeményező iratok szerint Ukrajna „ökológiai és technológiai terrorizmussal” vádolja Oroszországot, míg utóbbi a kijevi vezetés szabotázsakciójaként értékelte a történteket.

Guterres úgy fogalmazott, hogy nagyszabású humanitárius, gazdasági és környezetvédelmi katasztrófa történt.

„Legalább 16 ezer ember vesztette el otthonát és további ezrek tiszta- és biztonságos ivóvízellátása került veszélybe”

– emelte ki az ENSZ vezető diplomatája, hozzátéve, hogy a világszervezet az ukrán kormányzattal egyeztet ivóvíz és víztisztító tabletták küldéséről a térségbe.

Ajánljuk még