Aktuális

A Holdba csapódott a Luna-25 automata állomás

Az ENSZ Közgyűlése öt új nem állandó tagot választott a Biztonsági Tanácsba

Az ENSZ Közgyűlése öt új nem állandó tagot választott a Biztonsági Tanácsba: Algéria, Guyana, Sierra Leone, Szlovénia és Dél-Korea mandátuma 2024. január 1-jén kezdődik és két évre szól.

Az öt ország Albánia, Brazília, Gabon, Ghána és az Egyesült Arab Emírségek helyét veszi át a tizenöt fős testületben, amelynek feladata a nemzetközi béke és biztonság fenntartása.

A Biztonsági Tanács az egyetlen ENSZ-szerv, amely jogilag kötelező érvényű döntéseket hozhat, például szankciókat vethet ki, vagy erő alkalmazására hatalmazhat fel.

A tanácsban öt ország rendelkezik vétójoggal és állandó tagsággal: az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia.

A földrajzi képviselet biztosítása érdekében a nem állandó tagságot regionális csoportok között osztják szét. A leendő tagoknak meg kell szerezniük a Közgyűlés több mint kétharmadának támogatását.

Kapcsolódó tartalom

A jelenlegi szavazás során verseny nélkül szerzett helyet Guyana 191, Sierra Leone 188, Algéria 184, Dél-Korea pedig 180 vokssal. Az egyetlen verseny Szlovénia és Fehéroroszország között zajlott, de Szlovénia 153 szavazattal legyőzte a 38 voksot kapó Fehéroroszországot.

Sokáig úgy tűnt, hogy Fehéroroszország ellenjelölt nélkül indul majd a 2024/25-ös kelet-európai mandátumért. Szlovénia 2021 decemberében szállt versenybe, miután a minszki vezetés elnyomta a 2020-as elnökválasztást követő tüntetéseket.

Azóta Fehéroroszország lehetővé tette, hogy Oroszország használja területét az ukrajnai háborúban, majd taktikai nukleáris fegyverek telepítéséről egyezett meg Moszkvával.

„Az oroszok mindig azzal érveltek, hogy sok állam támogatja Ukrajnát nyilvánosan az ENSZ-ben, miközben valójában Oroszországgal szimpatizálnak. Ez a titkos szavazás nem támasztja alá ezt az állítást” – mondta Richard Gowan a Nemzetközi Válságcsoporttól (ICG).

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még