Időjárás

Villámok a Blaha Lujza tér felett – Videón a Budapestet elárasztó özönvíz

Atomkatasztrófával fenyegetett a kahovkai vízerőmű gátjának felrobbantása

Rendkívüli állapotot vezettek be az ukrajnai Nova Kahovkában, amelyet elöntött a víz, miután kedd hajnalban támadás érte a település melletti vízierőművet. A robbanás miatt átszakadt a tározó gátja. A környék lakóit arra szólították fel, zárják el a gázt és a vizet, illetve készítsék össze a legszükségesebb személyes tárgyaikat és három napra való élelmiszert. Szakemberek szerint egy teljes gátszakadás beláthatatlan következményekkel járt volna a közeli Zaporizzsjai Atomerőműben. Az oroszok és az ukránok egymást vádolják a támadással.

Több helyen már nap közben elkezdődött a kitelepítés. A katasztrófa miatt veszélybe került a környék energiaellátása és Európa legnagyobb atomerőművének hűtése is.

Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Tíz Balatonnak megfelelő víztömeg zúdult le a Dnyeper-völgyében kedden, amikor a rakétatámadás miatt meghasadt a gát három kilométer hosszú, 30 méter magas betonfala. A gátszakadás több mint 80 település 16 ezer lakosát veszélyezteti közvetlenül. De a több mint 18 köbkilométernyi zuhatag útjában hidak, utak, gyárak és erőművek is állnak.

Kapcsolódó tartalom

Egy teljes körű gátszakadás beláthatatlan következményekkel járt volna a Zaporizzsjai Atomerőműben – figyelmeztetnek a szakemberek. A létesítmény ugyanis a víztározóból nyeri a biztonságos működéshez szükséges hűtővizet.

A szakadár oroszbarát hatóságok szerint a helyzet egyelőre nem fenyeget komoly veszéllyel az atomerőműben. Ezt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója is megerősítette keddi, rendkívüli sajtótájékoztatóján, ám hozzátette: percről percre követik a fejleményeket.

Kapcsolódó tartalom

Moszkva az ukrán hadvezetést vádolja a támadással

A Kreml szóvivője úgy fogalmazott: céljuk az volt, hogy megfosszák a Krímet a vízellátásától, és hogy ezzel kompenzálják az elmúlt napok sikertelenségeit a harctéren.

„Úgy tűnik, a szabotázs összefügg azzal a ténnyel, hogy az elmúlt két nap nagyszabású offenzíva-kísérletei kudarcba fulladtak”

– mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

A gátnak otthont adó Nova Kahovka belvárosa teljesen víz alá került. A polgármestere szerint a gát olyan súlyosan megrongálódott, hogy lehetetlen lesz helyreállítani, vagyis teljesen újra kell majd építeni.

Kapcsolódó tartalom

„A vízszint folyamatosan emelkedik a városban, már elérte a Dnyeper Sugárutat. A gátat elmossa a víz. Sorra telepítjük ki az embereket. A szennyvízszivattyú-rendszer, az elektromos hálózat és több épület is megsemmisült” – ecsetelte Vlagyimir Leontyijev polgármester.

A frontvonal túloldala is víz alá került. Négy evakuációs központot állítottak fel Herszon városában, ahonnan folyamatosan indulnak a buszok a magasabban fekvő területek felé. Húsz település mintegy 25 ezer lakosát telepítik ki.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette: az oroszok robbantották fel a gátat. Az ukrán elnök főtanácsadója szerint az oroszok így akarják megakadályozni, hogy az ukrán hadsereg átfogó ellentámadásba lendüljön a dél-ukrajnai frontvonalon.

Kapcsolódó tartalom

Válságtanácskozásra ült össze a kijevi kormány

Az ukrán kormány ülése után az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását sürgették, és bejelentették: a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordulnak a gátrobbantás miatt.

Fotó: MTI/AP/Maxar Technologies

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel már jelezte: Oroszországot teszi felelőssé a támadásért, ami szerinte kimeríti a háborús bűn fogalmát. A NATO-főtitkár is megszólalt az ügyben: a felháborító támadásért ő is az orosz vezetést hibáztatja.

Robbanások rázták meg kedd hajnalban Kijevet. A gátat ért támadással egyidőben ugyanis a front túloldalára is rakéták zúdultak. Az ukrán hadvezetés közlése szerint az összes rakétát hatástalanították, de a lehulló törmelék súlyos károkat okozott egy rendelőintézet és egy kollégium épületében.

Kiemelt képen: A Planet Labs PBC 2023. június 6-i műholdfelvételén a dél-ukrajnai Herszoni területen lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározó gátja, amelyen kedd hajnalban robbanás történt. (MTI/AP/Planet Labs PBC)

Ajánljuk még