Aktuális

Augusztus 20-án Budapestre látogat Erdogan török elnök

Tüzet oltani ment Kínába a Kelet-Ázsiáért felelős amerikai diplomata?

| Szerző: hirado.hu
Vasárnap Pekingbe érkezett Daniel Kritenbrink, az USA Kelet-Ázsiáért felelős vezető diplomatája, aki megbeszéléseken vesz részt az országban. Az Egyesült Államok és Kína viszonya ugyanis az utóbbi időben egyre feszültebbé vált, Daniel Kritenbrink látogatása során vélhetően a kapcsolatok újjáépítésére törekszik.

Daniel Kritenbrink kínai látogatása során a kétoldalú kapcsolat kulcskérdéseit fogja megvitatni – közölte szombaton az amerikai külügyminisztérium közleményében. A minisztérium továbbá kiemelte,

a diplomatához csatlakozik Sarah Beran, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának kínai és tajvani ügyekért felelős vezető igazgatója is.

Kapcsolódó tartalom

A két szuperhatalom közti feszültség februárban lángolt fel újra

A két szuperhatalom közti feszültség februárban lángolt fel újra, amikor egy kínai kémballon tűnt fel az Egyesült Államok légterében, melyet a haderő később megsemmisített. A helyzet komolyságát mutatja az is, hogy május elején Joe Biden amerikai elnök Ferdinand Marcos Jr. Fülöp-szigeteki kollégájával tárgyalt Washingtonban, melynek eredményeként a két ország megerősítette együttműködését a kínai fenyegetés miatt, mellyel az Egyesült Államok Kína egyre agresszívebbé váló törekvéseit kívánja visszafogni a Tajvannal kapcsolatos konfliktusban.

Daniel Kritenbrink június 10-ig tartó látogatása során Új-Zélandra is elutazik, hogy az Egyesült Államok és Új-Zéland közötti stratégiai párbeszéd találkozóján részt vegyen.

A diplomata megbeszélései már hétfőn megkezdődnek. Kritenbrink pekingi tartózkodása alatt az emberek alapvető szabadságjogaiért is szót fog emelni – közölte a minisztérium.

Kapcsolódó tartalom

Titkos látogatást tett Kínában a CIA igazgatója

Úgy látszik, hogy Daniel Kritenbrink útja az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, William Burns látogatását követi, aki májusban titokban Kínába utazott a Financial Times értesülései szerint.

A napilap továbbá arra is rámutatott, hogy William Burns Pekingben kínai kormányilletékesekkel tárgyalt, a megbeszéléseken

elsősorban a kommunikációs csatornák nyitva tartásának fontosságát hangsúlyozta.

Hamada Jaszukazu japán védelmi miniszter (j) amerikai hivatali partnerét, Lloyd Austint fogadja a tokiói védelmi minisztériumban 2023. június 1-jén (Fotó: MTI/EPA/AP/pool/Eugene Hoshiko)

Kína korábban visszautasította az amerikai védelmi miniszter ajánlatát 

Kína korábban visszautasította az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin ajánlatát, amely eredetileg egy találkozóra szólt volna a két ország védelemért felelős politikusa között, a Szingapúrban megrendezett Shangri-la Párbeszéd elnevezésű ázsiai és csendes-óceáni biztonságpolitikai fórumon.

A csúcstalálkozón Lloyd Austin is felszólalt, továbbá kiemelte,

Peking vonakodása a tárgyalástól aláássa a béke fenntartására irányuló erőfeszítéseket egy olyan térségben, ahol a két rivális növeli katonai tűzerejét.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Getty Images)

 

Ajánljuk még