Aktuális

Változás a 4-es és 6-os villamos vonalán

Több mint 35 tonna szemetet szedtek össze a Mount Everestről és más nepáli hegyekről

A nepáli hadsereg vezette csapatok 35 708 kilogramm szemetet gyűjtöttek be az Everestről és a himalájai ország három másik hegycsúcsáról – közölte hétfőn Krisna Praszad Bandari katonai szóvivő.

A Hszinhua kínai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy hétfőn lezárták a szemétszedő műveletet.

Kapcsolódó tartalom

Közölte, hogy

a – tibetiül Csomolungmának nevezett – Everestről, a világ legmagasabb, 8848 méteres csúcsáról és a 8516 méter magas Lhocéről összesen 13 621 kilogramm szemetet távolítottak el, míg a 7220 méteres Barunce és a 8091 méteres Annapurna lejtőiről 18 529, illetve 3567 kilogrammot.

A szemétszedési kampány március 28-án indult és a környezetvédelmi világnapon (június 5-én) ért véget. A csapatokkal tartó két serpa hegyi vezető vesztette életét és a nepáli hadsereg négy katonája sebesült meg a művelet közben.

A Himalája csúcsain 2019 óta vezeti a szemétszedést a nepáli hadsereg, ebben az évben három csapatot állítottak ki.

Idén az Everest első megmászásának 70. évfordulóján rekordszámú, 478 engedélyt adtak ki Nepálban külföldieknek, hogy a nepáli oldalról a tavaszi mászószezonban megkíséreljék az Everest meghódítását.

A világ legmagasabb csúcsát több mint 11 ezerszer mászták meg, mióta Sir Edmund Hillary és Tenzing Norgaj serpa 1953-ban először ért fel. Nagyjából 320-an haltak meg hegymászás közben a himalájai hivatalos adatbázis és a nepáli illetékesek szerint.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még