Aktuális

Augusztus 20-án Budapestre látogat Erdogan török elnök

Orosz területen támadtak a Belgiumtól védelmi célokra kapott fegyverekkel ukránbarát alakulatok

Az ukránbarát félkatonai alakulatok tevékenysége nem csak Oroszországban gerjeszt indulatokat. A belga kormány magyarázatot követel Kijevtől, miután orosz területeken olyan fegyvereket használtak, amelyeket a belga vezetés az ukrán területek védelmére adományozott Ukrajnának.

Nagyszabású ukrán támadást vert vissza az orosz hadsereg Donyeck megyében – legalábbis ezt állítja az orosz védelmi minisztérium. Szerintük az ukránok öt frontszakaszon is támadtak, de nem jártak sikerrel, sőt, súlyos veszteségeket kellett elkönyvelniük. Kijev szerint viszont nem is indult nagyobb támadás a térségben. Az egyik magát orosznak nevező ukránbarát félkatonai szervezet pedig ismét arról számolt be, hogy behatoltak orosz területre. Ezek a támadások azonban már diplomáciai feszültséget is okoznak: úgy tűnik ugyanis, hogy a támadó egységek Belgiumtól kapott fegyvereket is használnak, holott ezeket kizárólag védekezésre kapta Ukrajna.

Kapcsolódó tartalom

Rakétatalálat érte, majd kigyulladt egy ukrán harckocsi vasárnap a donyecki fronton. Legalábbis az orosz védelmi minisztérium szerint ez látható az általuk közzétett felvételeken. A tárca szerint az ukrán hadsereg átütő erejű offenzívát indított vasárnap: hat gépesített és két harckocsi dandár vett részt ukrán részről a támadásban.

„A dél-donyecki front öt szakaszán indított az ellenség nagyszabású támadást, mozgásba lendítve az ukrán hadsereg stratégiai tartalékait”

– jelentette be Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője hozzátette: az ukránok célja az volt, hogy rést üssenek az orosz harcvonal szerintük leggyengébb szakaszán. A támadás kudarcba fulladt, több mint 300 katonájuk és 16 harckocsijuk maradt a csatamezőn.

Kapcsolódó tartalom

Az ukrán hadsereg viszont azt közölte, hogy nincs információja a donyecki régió frontvonalán indított jelentős offenzíváról. A fegyveres erők egyik szóvivője álhírnek nevezte az oroszok állítását, és bejelentette: az ukrán erők 23 orosz támadást hiúsítottak meg egy nap alatt Donyeck és Luhanszk megyében.

Az egyik ilyen támadásról videófelvételt is közzétettek. Ez közlésük szerint azt mutatja, hogy Bahmut közelében ukrán harckocsik és páncélosok lőnek egy erdős terület irányába, orosz állásokra. A Reuters beazonosította a helyszínt, amely megegyezik a terület műholdfelvételeivel. Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka azt állítja, itt semmisítettek meg egy orosz állást.

Az ukrán erők előrenyomulását Bahmutnál Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz magánhadsereg alapítója is megerősítette.

Kapcsolódó tartalom

Az oroszbarát zaporizzsjai hatóságok is ukrán előrenyomulásról adtak hírt. Fegyveresek egy csoportja az Azovi-tenger irányába is megpróbált áttörni az orosz harcállásokon, de heves ellenállásba ütközött és megtorpant. A közlemény szerint az lehetett a cél, hogy elvágják a megszállt tengerparti területek utánpótlását.

A nemzetközi sajtó most azt találgatja, vajon a régóta ígért ukrán ellenoffenzíva kezdete lehetett-e a vasárnapi támadás.

Kapcsolódó tartalom

Ezzel egy időben újabb határincidensről érkeztek hírek. Az Ukrajnában tevékenykedő, Szabadságot Oroszországnak nevű orosz félkatonai szervezet bejelentette: átlépték az ukrán–orosz határt és benyomultak Belgorodba. A szervezet által közzétett légi felvételeken állítólag az látszik, ahogy fegyvereseik az oroszországi Novaja Tavolzsanka utcáit járják.

A szervezet vezetője közösségi oldalán üzent Belgorod megye kormányzójának: amennyiben hajlandó személyesen tárgyalni velük, átadják az általuk fogva tartott belgorodi orosz állampolgárokat. Vjacseszlav Gladkov kormányzó a közösségi médiában fasisztáknak nevezte a fegyvereseket, ám kijelentette: kész találkozni velük, ha bizonyítják, még élnek a foglyok.

Kapcsolódó tartalom

Magyarázatot vár Belgium

A félkatonai alakulatok tevékenysége azonban nem csak Oroszországban gerjeszt indulatokat. A belga kormány magyarázatot követel Kijevtől, miután sajtóhírek szerint a csapatok Belgorodnál, vagyis orosz területen olyan, Belgiumban gyártott fegyvereket használnak, amelyeket a belga vezetés az ukrán területek védelmére adományozott. Az információt fényképek is bizonyítják, és az amerikai hírszerzés is megerősítette.

Kapcsolódó tartalom

„Elemezzük a helyzetet, de a szabály egyértelmű: Európa fegyvereket szállít Ukrajnának, azzal a feltétellel, hogy kizárólag ukrán területen használhatják fel őket. Rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak mind a belga, mind más európai országból származó fegyverekre. Arra kérjük az ukránokat, hogy tisztázzák a helyzetet”

– mondta a belga miniszterelnök, Alexander De Croo.

Kapcsolódó tartalom

A kormányfő nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy milyen következményekkel járhat, ha bebizonyosodik a gyanú.

Kiemelt kép forrása: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

Ajánljuk még