Interjú

Orbán Viktor: A nehezén már túl vagyunk

Napokba telhet az amerikai légierő riadóztatása után lezuhant kisrepülőgép roncsainak összegyűjtése

Akár több napot is igénybe vehet, hogy a kutatóegységek összegyűjtsék a Virginia állam hegyvidéki területén vasárnap lezuhant kisrepülőgép roncsait – közölték a hatóságok.

A Cessna-típusú repülőgép miatt a légierőt is riadóztatták, mert lezuhanása előtt átrepült az Egyesült Államok legjobban őrzött légtere, a főváros, Washington fölött is. A pilóta nem reagált a rádiókapcsolatra.

Hat F-16-os szállt fel, amelyek hangrobbanását a fővárosban, valamint Maryland és Virginia állam egy részén is hallani lehetett, ezért a lakosság körében kisebb riadalmat keltett.

A védelmi minisztérium közölte, hogy az eset súlya miatt a légierő gépei engedélyt kaptak arra, hogy átlépjék a hangsebességet.

Kapcsolódó tartalom

A vadászrepülők jelzésekkel is próbálták felhívni a kisrepülő pilótájának figyelmét arra, hogy tiltott légtérben repül, majd nem sokkal később a jármű a Shenandoah-folyó körüli hegyvidéki területen lezuhant.

A szövetségi közlekedésbiztonsági hatóság vizsgálatvezetője hétfőn arról beszélt, hogy a kisgép sok darabra tört, és a becsapódás helyének megközelítése nehéz. Hogy pontosan mi okozta a szerencsétlenséget, a vizsgálat állapíthatja meg.

A rendőrök vasárnap este elérték a roncsokat, és a hatóság közölte, hogy nem találtak túlélőt. Azt azonban hivatalosan nem jelentették be, hogy hányan tartózkodtak a fedélzeten.

A repülő egy vállalkozás, az Encore Motors of Melbourne nevére volt bejegyezve. A vállalat vezetője, John Rumpel azt közölte a sajtó kérdésére, hogy a gépen lánya, kétéves unokája és a nevelőnő tartózkodott a pilótán kívül. Családtagjai Tennessee államból tartottak hazafelé, Long Island-i otthonukba.

A radarkép alapján a repülő a Tennessee állambeli felszállást követően közel eredeti úticéljához, New York körül visszafordult, és átrepülve Washington felett, a fővárostól délnyugatra mintegy 250 kilométerre zuhant le.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még