Aktuális

Hatalmas robbanás rázta meg hajnalban Lágymányost, két lakás teljesen leégett, egy ember meghalt

Egyre erősödnek a béketárgyalásokat sürgető hangok

| Szerző: hirado.hu
Ferenc pápa ismét a háború befejezésére szólított fel, miközben Kína is igyekszik kulcsszerepet betölteni a béketárgyalások előremozdításában.

Jelentős médiaérdeklődés kísérte a kínai kormány eurázsiai ügyekért felelős különleges képviselőjének beszámolóját Pekingben. Li Huj nemrég tért haza európai körútjáról, amelyen számos ország kormányzatával tárgyalt az ukrán válság politikai megoldásáról.

Járt Ukrajnában, Lengyelországban, Franciaországban, Németországban, az Európai Unió központjában és Oroszországban is. Úgy véli, valamennyi fél elismeri Peking erőfeszítéseit a béketárgyalások előmozdításában, de még sok a nehézség. A háború eszkalációjának kockázatát továbbra is magasnak tartja, és aggasztónak nevezte a helyzetet.

„Az orosz fél azt mondta, hogy soha nem ellenezte a béketárgyalásokat, és mindig is támogatta a politikai rendezést. Az ukrán fél pedig értékeli és vágyik a békére. Látom, hogy a két fél nem zárta be a béke kapuját. Hiszünk abban, hogy ha valóban meg akarjuk állítani a háborút, akkor a fegyvereket nem szabad a csatatérre szállítani, különben tovább nő a feszültség spirálszerű növekedésének a veszélye” – mondta Li Huj, a kínai kormány eurázsiai ügyekért felelős különleges képviselője, majd hozzátette:

nem számít, milyen nehéz a helyzet és mennyi nézeteltérés van, ragaszkodni kell a béketárgyalásokhoz.

Bejelentette, Kína fontolóra veszi, hogy ismét küldötteket indítson az érintett országokba.

Kína kulcsszerepét a konfliktus rendezésében Berlin is elismeri. Erről a német védelmi miniszter a szingapúri regionális biztonsági csúcstalálkozón beszélt.

Kapcsolódó tartalom

„Kifejeztem reményemet, várakozásomat, hogy Kína, amely úgy tűnik, a világon a legnagyobb befolyással bír Oroszországra, gyakorolja ezt a befolyását a béke helyreállítása érdekében is” – mondta Boris Pistorius német védelmi miniszter.

Hozzátette, azt a kérdést viszont, hogy egyáltalán mikor kerülhet sor a béketárgyalásokra, milyen feltételek mellett képzelhető el a tűzszünet, és kinek kell abban részt vennie,

végső soron a két fél, az ukrán és mindenekelőtt az orosz elnök dönti el.

A békéért kiált a kezdetek óta Ferenc pápa is. Az olasz közszolgálati televízió vasárnapi műsorának vendégeként ismét a háború megállításának fontosságáról beszélt.

„Békét elérni egy olyan régi történet, mint az emberiség. A békével mindig nyerünk, talán csak egy kicsit, de nyerünk. A háborúval mindent elveszítünk, mindent. És még az úgynevezett győzelem is csak veszteség” – mondta Ferenc pápa az ukrajnai károkról készült felvételekre mutatva.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még