Baleset

Hármas karambol történt a fontos budapesti főúton – négy sávot lezártak

A bevándorlók kilencmillió fölé nyomták Ausztria lélekszámát

| Szerző: hirado.hu
A népesség kizárólag a nemzetközi bevándorlás hatására növekedett kilencmillió fölé – hangsúlyozta Tobias Thomas, az osztrák statisztikai hivatal főigazgatója, aki elismerte: a bevándorlás nélkül az osztrák lakosság lélekszáma csökkent volna. A hivatalos adatok szerint közel százezer magyar él Ausztriában.

Ausztria lakossága kilencmillió fő fölé emelkedett tavaly a külföldiek bevándorlása következtében – közölte az osztrák statisztikai hivatal.

(Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

A tájékoztatás szerint 2022-ben csaknem 137 ezerrel emelkedett Ausztria lélekszáma, ami meghaladja a 2015-ös menekültügyi válság csúcsán mért értéket is.

A tavalyi – a második világháború vége óta nem tapasztalt – 1,4 százalékos népességnövekedésben a legnagyobb szerepet az Ukrajnából érkezett menekültek játszották 67 ezer fővel, második helyen a szíriai állampolgárok voltak több, mint 14 ezer fővel, míg a harmadik helyen csaknem kilencezer bevándorlóval a németek.

Az idei év elejével a hivatalos statisztika szerint Ausztriának 9,1 millió lakója volt. Bontásban a legnagyobb külföldi népességcsoportot a németek alkotják 225 ezer fővel, ami az összlakosság csaknem 2,5 százaléka.

Hivatalos adatok szerint 2023. január elsején 99 679 magyar élt Ausztriában.

A bevándorlás hiányában az osztrák lakosság csökkent volna, ugyanis tavaly 10 705-tel többen haltak meg az országban, mint ahány gyermek született. Tobias Thomas, az osztrák statisztikai hivatal főigazgatója hangsúlyozta: „A népesség kizárólag a nemzetközi bevándorlás hatására növekedett” – olvasható a Mandinerben.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Erwin Scheriau)

Ajánljuk még