Időjárás

Az ország egyes részein 24–25 fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Választásokat tartanak Bissau-Guineában több mint egy évvel a parlament feloszlatását követően

Parlamenti választást tartanak vasárnap Bissau-Guineában, miután az elnök több mint egy éve feloszlatta a törvényhozást.

Csaknem egymillió választópolgárt várnak az urnákhoz a mintegy 1,9 millió lakosú országban, ahol hat párt jelöltjei mérkőznek meg egymással a 102 tagú parlament helyeiért.

Bissau-Guinea csaknem öt évtizede vált függetlenné Portugáliától. A nyugat-afrikai ország azóta politikailag instabil, számos puccs történt. A hivatalban lévő elnök, Umaro Sissoco Embaló volt tábornok 2019 decemberében került hatalomra, miután győztesnek nyilvánították az elnökválasztás második fordulójában. 2022 februárjában egy hatalomátvételi kísérletet sikerült túlvészelnie, amikor fegyveres támadók az életére törtek a kormányzati palotában.

Embaló 2022 májusában feloszlatta a parlamentet, és elhalasztotta az eredetileg az év decemberére kitűzött választásokat.

Lucia Bird Ruiz-Benitez de Lugo, a Nemzetközi Szervezet Bűnözés Elleni Globális Kezdeményezés nevű agytröszt nyugat-afrikai megfigyelőközpontjának igazgatója szerint Embalónak sikerült megszilárdítania hatalmát 2020 februárjában történt beiktatása óta.

„Ezek a választások kulcsfontosságúak abban, hogy meg lehessen határozni a kormánypárt parlamenti támogatottságát. Ennek megfelelően fog alakulni, hogy az elnök, akinek feszült a viszonya a nagy befolyással rendelkező hadsereggel, mennyire elszigetelt lesz mandátuma fennmaradó 18 hónapjában” – ismertette Benitez de Lugo.

A vasárnapi választások eredményét várhatóan a napokban fogják közzé tenni.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még