Baleset

Halálos baleset történt az M3-as autópályán

Több ország is figyelmen kívül hagyja Észak-Korea jogszerűtlen tevékenységét Szöul szerint

Több ország is figyelmen kívül hagyja Észak-Korea jogszerűtlen tevékenységét, amely félő, hogy az ENSZ Phenjan ellen hozott szankcióinak gyengüléséhez vezethet – hangoztatta szombaton a dél-koreai védelmi miniszter a Shangri-la Párbeszéd nevű ázsiai és csendes-óceáni biztonságpolitikai fórumon Szingapúrban.

Li Dzsong Szup az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) pénteken történtekre utalt, amikor Kína és Oroszország ignorálta az Egyesült Államok indítványát, hogy a tanács ítélje el Phenjan legutóbbi próbálkozását egy műhold kilövésére. A két tagország az indítványt elutasítva úgy vélte, Washington csak tovább szítja a feszültséget a Koreai-félszigeten.

„Az, hogy a tétlenséget választjuk Észak-Korea jogszerűtlen viselkedését illetően, nemcsak a Koreai-félsziget biztonsági helyzetét teszi kockára, de a csendes-óceáni régióra és az egész világra fenyegetést jelent” – hangsúlyozta Li.

A miniszter emellett aláhúzta az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea közti háromoldalú biztonsági együttműködés fontosságát.

Japán és amerikai hivatali kollégájával történő tárgyalása után Li újságíróknak beszámolt róla, hogy a három ország valós idejű figyelmeztető adatokat fog megosztani Észak-Korea rakétáiról.

Phenjan tavaly ugyanis példátlan számban hajtott végre nukleáris rakétateszteléseket, a három fél pedig még novemberben megállapodott a gyorsabb információcserében.

Kapcsolódó tartalom

Kína mindeközben határozott ellenzését fejezte ki Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kijelentését illetően: Austin szerint ugyanis aggasztó, hogy Kína nem hajlandó részt venni a katonai válságkezelésről szóló tárgyalásokban, és „pusztító” következményei lennének, ha konfliktus robbanna ki a Tajvani-szorosban.

Csing Csien-feng kínai altábornagy Peking „vitathatatlan szuverenitását” hangoztatta a Dél-kínai-tenger és az ahhoz kapcsolódó vizek szigetei felett.

Austin korábban felkérte kínai hivatali kollégáját, hogy a találkozó keretein belül négyszemközt is tárgyaljanak, Li Sang-fu azonban elutasította a kérést.

Az amerikai védelmi miniszter később azt mondta, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a térség békéjének és biztonságának fenntartása mellett, ám „a felelősségteljes védelmi vezetők számára a tárgyalásokra mindig megfelelő kell legyen az időzítés; a megfelelő időzítés mindig lehetséges, és ez mostanra is igaz”.

Kiemelt képen az észak-koreai állami hírügynökség felvétele, ahogy éppen fellőnek egy rakétát az északnyugati Tongcsang-ri városnál működő Szohe műholdfelbocsátó és rakétakísérleti telepen (Fotó: MTI/AP/KCNA/KNS)

Ajánljuk még