Időjárás

Másodfokú riasztást adtak ki hevesebb zivatarok veszélye miatt több vármegyére

Szovjet helikopterekkel készülnek az ellentámadásra az ukránok

| Szerző: hirado.hu
Ukrajna készen áll a rég várt ellentámadás megindítására, hogy visszafoglalja az Oroszország által megszállt területeket – nyilatkozta az ukrán elnök egy amerikai lapnak adott interjújában. Volodimir Zelenszkij azonban hozzátette: az offenzíva súlyos áldozatokkal járhat, és nem tudni, meddig fog tartani. Közben megkezdődött a civilek kimenekítése az oroszországi Belgorod régióból.  

Vonattal evakulják az embereket az oroszországi Belgorodból – számolt be az M1 Híradója. Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója a Telegram-csatornáján közölte: pénteken ketten meghaltak, ketten pedig súlyosan megsebesültek, amikor ukrán oldalról

tűz alá vettek egy autóutat

a határmenti Sebekino járásban, Maszlova községnél.

Kapcsolódó tartalom

Támadás az Azovi-tenger partján?

Ukrajna továbbra is tagadja az Oroszország elleni támadásokat, szerintük azokat „orosz önkéntes harcosok” hajtották végre. Robbanások rázták meg az Azovi-tenger partján fekvő Berdjanszk kikötővárosát is. Az ukrajnai Zaporizsja régió egyik tisztviselőjének állítása szerint ukrán erők ágyúzták az oroszok által ellenőzött települést. A Reuters által közétett videón

szürke füstfelhőt látni a kikötő környékén,

a hírcsatorna azonban nem tudta független forrásból ellenőrizni a felvétel hitelességét.

Eközben offenzívába kezdett a csecsen Ahnmat különleges műveleti osztag a Donyeck megyei Marinka térségében – jelentette az orosz védelmi minisztérium. A harcok során több mint 50 ukrán katona vesztette életét – közölte Igor Konasenkov szóvivő. Az egykor tízezres városból mostanra csak romok maradtak.

Kapcsolódó tartalom

Tavaszi offenzíva júniusban?

Közben az ukrán légierő nagyszabású gyakorlatot kezdett az ország északi részén. A pilóták az ellenséges földi célpontok támadását gyakorolták szovjet gyártmányú MI-17-es és 24-es katonai helikopterekkel.

Megfigyelők szerint – noha Ukrajna már vélhetően megkapta az általa kért külföldi fegyverek nagy részét – a korábban bejelentett

„tavaszi offenzíva” egyelőre várat magára. Az ukrán elnök szerint azonban hamarosan megindul a támadás.

Volodimir Zelenszkij a Wall Street Journal amerikai lapnak adott interjújában az ellentámadás megindulásáról nyilatkozott. Kifejtette: ez súlyos áldozatokkal járhat, s nem tudni pontosan, mennyi időt fog igénybe venni. Az ukrán államfő májusban még arról beszélt: meg kell várniuk, amíg a nyugati partnerektől kapott páncélozott járművek megérkeznek.

Kapcsolódó tartalom

 

(Kiemelt kép:  Mi-24-es helikopter száll fel orosz erők elleni bevetésre 2023. március 25-én az ukrajnai Donyecki területen. Fotó: Taras Ibragimov/Suspilne Ukraine/JSC “UA:PBC”/Global Images Ukraine/Getty Images)

Ajánljuk még