Aktuális

Augusztus 20-án Budapestre látogat Erdogan török elnök

Orbán Viktor viharos landolás után érkezett Erdogan beiktatására

| Szerző: hirado.hu
Letette az államfői esküt Recep Tayyip Erdogan a török parlamentben. Ezzel megkezdődött harmadik elnöki ciklusa. A mai beiktatáson részt vett Orbán Viktor is.

Ahogy arról korábban írtunk, Orbán Viktor szombaton Ankarába utazott, ahol részt vett Recep Tayyip Erdogan török köztársaság elnök hivatali beiktatásán.

A miniszterelnök közösségi oldalán számolt be arról korábban, hogy viharos leszállás után érkezett meg Ankarába.

Kapcsolódó tartalom

Az újraválasztott török államfő beiktatási ceremóniája után Recep Tayyip Erdogan ünnepi vacsorán látja vendégül világ minden tájáról érkezett állami vezetőket.

A miniszterelnök nagyon fontosnak tartotta, hogy eleget tegyen Erdogan elnök személyes meghívásának, mert az ő választási győzelme Magyarország és Európa biztonsága szempontjából is kulcsfontosságú fejlemény.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke emlékeztetett a pénteki rádióinterjúra, ahol Orbán Viktor arról beszélt: tragédia lett volna, ha nem Recep Tayyip Erdogan nyeri a török választásokat, mert ellenfele háborúpárti és Soros György embere volt, aki győzelme esetén ráeresztette volna Európára a Törökországban élő négymillió menekültet. Ráadásul ha Törökországban egy Soros György által támogatott vezető lenne, akkor erősen kétséges, hogy az ottani vezetékeken keresztül eljutna-e az orosz gáz Magyarországra.

Kapcsolódó tartalom

Erdogan harmadszor tette le az államfői esküt

Az államfőválasztás május 28-i második fordulóját, és így magát az elnökválasztást Erdogan a szavazatok 52,18 százalékával nyerte meg.
A szombati eskütételt megelőzően a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) kiállította Erdogan számára a megbízólevelet, amelyet Devlet Bahceli ügyvivő házelnök, az Erdogan vezette kormánypárttal szövetséges, nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) elnöke adott át az újraválasztott vezetőnek.
Erdogan 2014 óta Törökország államfője. Korábban – 2003 és 2014 között – az ország miniszterelnöke volt.
A köztársasági elnök felhatalmazása öt évre szól.

Ajánljuk még