Aktuális

Itt nézheti vissza Orbán Viktor ünnepi beszédét

Lángba borult Lipcse belvárosa: szélsőbalos tüntetők kövekkel, petárdákkal támadtak a rendőrökre

| Szerző: hirado.hu
Egy jogerősen elítélt radikális baloldali aktivista melletti szolidaritási menetnek indult, majd utcai randalírozássá és a rendőrök elleni támadássá fajult az úgynevezett „X-nap” péntek este Lipcsében. A német szélsőbaloldal kapucnik mögé bújt szimpatizánsai kukákat gyújtottak fel az utcán, a rendőröket pedig kövekkel, petárdákkal dobálták meg.

A német rendőrség beszámolója szerint szombaton kora reggelig három személy előzetes letartóztatását rendelték el súlyos rendbontás, vagyoni kár okozása és robbanószerrel való visszaélés miatt.

A péntek esti utcai összecsapások során több rendőr könnyebben megsérült, egyiküket kórházba kellett szállítani. Egy kapucnis pulóvert viselő, ismeretlen személy megtámadott és megsebesített egy fotóriportert.

A baloldali szimpatizánsok pénteken kora este gyülekeztek Szászország fővárosában, hogy részt vegyenek az idén májusban jogerősen öt év, három hónap börtönbüntetésre ítélt Lina E. baloldali aktivista melletti szolidaritási meneten. A 28 éves aktivista az előző két évben különféle támadásokat szervezett, illetve követett el általa neonácinak, illetve szélsőjobboldalinak tartott személyek ellen.

A Lina E. melletti kiállás okán meghirdetett „X-napi felvonulás” békésen indult Drezda központjában, a Wiedebachplatzon, de a szélsőbaloldali radikálisok csatlakozásával a békés városlakók elleni terrorrá fajult.

A hamarosan több száz fősre duzzadt, arcukat kendővel és kapucnival eltakaró emberekből álló tömeg egyre agresszívan lépett fel, majd rátámadt az esemény biztosítását végző rendőrökre, kövekkel és petárdákkal dobálták meg őket – számolt be a DPA hírügynökség tudósítója.

A csőcselék a környező utcákban talált szemeteskukákból, valamint az építkezéseken használt anyagokból rögtönzött barikádokat emelt, majd felgyújtotta azokat.


A rendőrök – akiket mindvégig kövekkel, sörösdobozokkal és petárdákkal dobáltak a tüntetők – könnygázt vetettek be.

Lipcse polgármestere, Burkhard Jung már csütörtökön aggodalmát fejezte ki a Twitteren és a TikTokon megjelent, erőszakra felbujtó üzenetek nagy száma miatt.

Az égő szemetes kukák és barikádok többségét vízágyúk segítségével, nem sokkal éjfél után eloltották.

Kiemelt képen: A szélsőbaloldali Lina E. melletti szolidaritás-tüntetés résztvevői veszekednek a rendőrökkel Berlinben, 2023. május 31-én. Egy drezdai bíróság öt év, három hónap börtönbüntetésre ítélt egy Lina E. nevű fiatal nőt, amiért két éven keresztól részt vett egy neonácik és más szélsőjobboldaliak elleni támadássorozatban. (Fotó: EPA/Filip Singer)

Ajánljuk még