Időjárás

Lecsapott a jégeső, néhol még havazott is

Szankciókkal sújtott egy észak-koreai hackercsoportot Szöul

Új szankciókat jelentett be Szöul pénteken a Kimszuki nevű észak-koreai hackercsoport ellen, melyet azzal gyanúsít, hogy segíti az észak-koreai vezetés műholdfejlesztési kísérleteit, és részt vett Phenjan legutóbbi, sikertelen műholdfellövésében is.

Dél-Korea és az Egyesült Államok közös tanácsadói bizottsága emellett azt is a csoport szemére veti, hogy nagyszabású kibertámadásokat hajtottak végre agytrösztök, kutatóintézetek és sajtóorgánumok ellen.

A dél-koreai hadsereg közleménye szerint a Kimszuki mellett Észak-Korea más hackercsoportjai is – közvetlenül vagy közvetetten – részt vesznek Phenjan műholdfejlesztéseiben, elsősorban úgy, hogy a kibertámadások során igyekeztek megszerezni más országok hadi fejlesztésekről szóló információit.

A dél-koreai kormány azt közölte, a büntetőintézkedésekkel azt szeretné jelezni Phenjannak, „hogy a kommunista rezsim provokációi nem maradnak következmények nélkül”.

Észak-Korea szerdán próbálkozott műhold felbocsátásával, ám a szerkezet a fellövést követően nem sokkal a Sárga-tengerbe zuhant. Phenjan egy napra rá leszögezte: nem adja fel szándékát, és nemsokára sikeresen pályára állít műholdat.

Kapcsolódó tartalom

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán tiltakozott a lépés ellen, és az ügyben csütörtökön Hajasi Josimasza japán külügyminiszter egyeztett Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel is Tokióban.

Mindeközben a dél-koreai védelmi minisztérium pénteken bejelentette, hogy

háromnapos hadgyakorlatot tartott a Koreai-félsziget nyugati partjainál.

A kedden kezdődött műveletekben a többi között AH-64E Apache támadóhelikopterek, F-15K -s KF-16 harci repülőgépek, valamint partaszálló hajók is részt vettek.

A műveleteket 2017 óta először tartották meg. 2020 óta a koronavírus-világjárvány miatt maradtak el, a 2017-től 2020-ig tartó időszakban pedig a Korea-közi tárgyalások reménybeli sikere miatt nem rendeztek ilyen jellegű hadgyakorlatot.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még