Aktuális

Külföldi finanszírozási kísérlet miatt vizsgálatot indít a Szuverenitásvédelmi Hivatal

Őslakos számik követelik egy szélerőműpark lebontását Norvégiában

Több tucat aktivista, köztük őslakos számik (lappok) követelték egy szélerőműpark lebontását a norvég miniszterelnöki hivatal előtt pénteken.

A tüntetők szerint a turbinák veszélyeztetik a rénszarvaspásztorok mindennapi életét. Emiatti elégedetlenségüknek már korábban is hangot adtak, sőt volt, hogy elfoglalták a kőolaj- és energiaügyi minisztériumot, mi több: 10 minisztérium bejáratát is elzárták.

Kapcsolódó tartalom

A norvég kormány már bocsánatot kért, amiért a legfelsőbb bíróság több mint másfél évvel ezelőtti döntése ellenére nem intézkedtek a még fennálló jogsértések miatt.

Ígéretet kaptunk arra, hogy változtatnak. Ígéretet kaptunk arra, hogy az emberi jogainkat tiszteletben tartják. Ennek ellenére közel 100 napja semmi nem történt” – nyilatkozta az aktivisták képviseletében Gahr Störe kormányfő szavaira utalva az NTB norvég hírügynökségnek Elle Nystad.

Nem adjuk fel, amíg le nem bontják a foseni szélturbinákat, és vissza nem adják a földet a rénszarvaspásztoroknak” – mondta egy másik aktivista, Elle Ravdna Nakkalajarvi.

Az érdekvédők azt tervezik, hogy szombatig a miniszterelnöki hivatal előtt maradnak és ott is alszanak. Ekkor lesz a 600. napja a legfelsőbb bírósági döntés óta eltelt időszaknak. Elmondták, hoztak magukkal láncokat, amelyekkel összeláncolhatják magukat.

Kapcsolódó tartalom

A vita középpontjában 151 turbina áll Európa legnagyobb szárazföldi szélerőműparkjában, körülbelül 450 kilométerre Oslótól északra. A norvég legfelsőbb bíróság 2021 októberében döntött úgy, hogy a turbinák építése megsértette a számik jogai, akik évszázadok óta legeltetik ott rénszarvasaikat.

Az aktivisták szerint a zöldenergiára való átállást nem lehet az őslakosok érdekeinek sérelmek árán végrehajtani.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még