Aktuális

Őrizetbe vette a rendőrség a Klauzál téri bántalmazót

Luxuscikkektől a mobilokig, mindent kapni: videón egy moszkvai bevásárlóközpont

  • Péntek hajnalban is folytatódtak a Kijev elleni légitámadások, ukrán közlés szerint több mint harminc drónt és rakétát hatástalanítottak.
  • Közben Oroszország több régiójából is dróncsapásokat jelentettek.
  • A határ menti incidensek miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken összehívta a biztonsági tanácsot.
  • Mindeközben a szankciók hiábavalóságát igazoló képsorok láttak napvilágot

Metróállomásokon kerestek menedéket az emberek az ukrán fővárosban. A képeket a Twitteren közölték és azt írták: péntek hajnalban készültek, miután újabb orosz légitámadás érte Kijevet.

Előző nap nagy botrányt kavart, hogy két nő és egy kilencéves gyerek azért halt meg Kijevben, mert zárva találták az óvóhelyet, ahová bemenekültek volna. Az eset miatt az ukrán elnök országszerte ellenőrzéseket rendelt el.

Kapcsolódó tartalom

Péntek hajnalban több határ menti orosz megyéből is támadásokat jelentettek. Kurszk régió kormányzója szerint a helyi légvédelemnek több támadódrónt kellett hatástalanítania.

Orosz közlés szerint a Belgorodban felrobbanó lövedékdarabok végeztek két civillel. Az elmúlt napokban számos határ menti orosz településről jelentettek támadásokat.

Az akciókért a magát Orosz Önkéntes Hadtestnek nevező félkatonai szervezet vállalta a felelősséget.

Kapcsolódó tartalom

A moszkvai kormánnyal szemben álló csoport először a múlt héten tört be a belgorodi régióba.

A Bahmutból lassan kivonuló Wagner-csoport vezetője figyelmeztetett: Az orosz hadvezetés nem veszi elég komolyan az ukrán erők és a velük együttműködők fenyegetéseit.

A határ menti régiókban történt incidensek után az orosz elnök összehívta a biztonsági tanácsot.

„A belbiztonság helyzetéről kell beszélnünk. Rosszakaróink folyamatos erőfeszítéseket tesznek az Orosz Föderáció stabilitásának megingatására. Mindent meg kell tennünk azért, hogy véget vessünk ezeknek a cselekményeknek” – mondta Vlagyimir Putyin.

Kapcsolódó tartalom

Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken Helsinkiben tagadta, hogy az Egyesült Államok Oroszország bukását akarná.

„Vlagyimir Putyin következetesen azt állítja, hogy az Egyesült Államok és az Ukrajnát támogató európai országok Oroszország legyőzésére és kormányának megdöntésére törnek. Ez nem igaz. Oroszország jövőjéről az oroszok fognak dönteni” – mondta Antony Blinken.

Luxuscikkek, mobiltelefonok

Mindeközben a szankciók hiábavalóságát igazoló képsorok láttak napvilágot. A norvég köztelevízió felvételei egy moszkvai bevásárlóközpontban készültek.

Itt a luxuscikkektől a mobiltelefonokig számos olyan termék megtalálható, amelyek oroszországi forgalmazását korábban – elvileg – betiltották.

„Ezek a Samsung mosógépe, valószínűleg Kazahsztánból érkezhettek. A háborút megelőzően Kazahsztán egyáltalán nem exportált mosógépeket Oroszországba, tavaly azonban több mint százezer gép érkezett a szomszédos országból” – mondta a norvég tudósító.

A betiltott termékek megjelenése arra utal, hogy a nyugati szankciók nem működnek, hiszen az orosz piac könnyedén képes megkerülni azokat.

Ajánljuk még