Aktuális

Megérkeztek az e heti legszerencsésebb számok

Börtönt építene a „fehérgalléros bűnözőknek” a salvadori elnök

„Fehérgalléros börtön” építésére tett ígéretet helyi idő szerint csütörtökön a salvadori elnök, a tervek szerint a létesítményben a korrupció miatt elítélteket tartanák fogva.

„Az állam minden erejével harcolt a bűnbandák ellen, így a korrupció ellen is totális harcot indítunk. Börtönt építettünk a terroristáknak, így börtönt fogunk a korruptaknak is” – szögezte le Nayib Bukele beiktatásának ötödik évfordulóján elmondott beszédében. Az államfő hozzátette: felveszik a küzdelmet „a fehérnyakkendős bűnözők ellen, de csakis a törvény adta kereteken belül”.

Beszéde további részében Bukele bejelentette, költségvetési okok miatt az eddigi 262 megyéből 44 körzetet csinálnak, jóllehet a döntést még jóvá kell hagynia a törvényhozásnak.

Elmondta azt is, hogy az ország egyik korábbi elnöke, a Salvador államfői tisztségét 1989-től 1994-ig betöltő Alfredo Cristiani rezidenciáját átkutatták a hatóságok.

Cristianit több mint egy éve tartóztatták le azzal a váddal, hogy a nyolcvanas években dúló polgárháborúban segített eltusolni öt spanyol és egy salvadori jezsuita szerzetes, valamint két segítőjük meggyilkolásának ügyét.

A latin-amerikai országban a héten emellett távollétében 14 év börtönbüntetésre ítélték a bűnözői csoportokkal való kapcsolattartással és hivatali kötelességei megszegésével vádolt Mauricio Funes volt elnököt, egykori védelmi miniszterét, David Munguía Payést pedig 18 év szabadságvesztéssel sújtották.

Kapcsolódó tartalom

Bukele tavaly márciusban hirdetett „háborút” a bandák ellen a rendkívül rossz közbiztonságáról hírhedt közép-amerikai országban.

A kormány továbbá a korábbi kilencről negyvenöt év szabadságvesztésre szigorította a bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények büntetési tételét, a bandák nyilatkozatait közlő újságírókat pedig tizenöt évig terjedő börtön fenyegeti.

Emberi jogi szervezetek többször bírálták a hatóságok fellépését, valamint a börtönök túlzsúfoltságát is, a San Salvador-i kormány azonban január elején bejelentette, hogy az országban a szigorú intézkedések nyomán tavaly 56,8 százalékkal esett vissza a gyilkosságok száma.

Bukele elnöki mandátuma jövőre lejár, és jóllehet az ország örvényei szerint nem indulhat újra, egy nemrég közzétett felmérés szerint a lakosság 70 százaléka őt látná szívesen újra az államfői székben.

Ajánljuk még