Megrázó

Holttestet emeltek ki egy tőzegtóból Dunakeszin

Vajon Trump malmára hajthatja a vizet, ha minél több republikánus politikus indul elnökjelöltként?

| Szerző: hirado.hu
Amikor Tim Scott, Dél-Karolina republikánus szenátora a múlt héten elindította elnökjelölti kampányát, Donald Trump volt amerikai elnök sok szerencsét kívánva üdvözölte a politikus lépését. Trump azonban ezzel szemben lényegesen más hangnemet ütött meg Ron DeSantis floridai kormányzó indulásának hallatán, mely kapcsán egy paródiavideót tett közzé Truth Social közösségi oldalán.

Sok szerencsét kívánok Tim Scott szenátornak a republikánus elnökjelölti előválasztási versenyhez” – fogalmazott Donald Trump volt amerikai elnök, aki maga is újraindul az amerikai elnöki posztért. Az exelnök köszöntőjében még Ron DeSantisról is említést tett, akire egy becenevet is ráaggatott.

Tim nagy előrelépés Ron DeSanctimonioushoz képest, aki abszolút megválaszthatatlan

– írta Trump, a becézéssel pedig DeSantis álszentségére utalt.

Kapcsolódó tartalom

DeSantis lehet Trump legfőbb riválisa?

Ron DeSantis a múlt héten – Elon Musk techmilliárdos társaságában – jelentette be indulását a republikánus elnökjelöltségért, melyet rendhagyóan a Twitter közösségi médiafelületén egy élő közvetítés keretein belül adott hírül.

A bejelentés azonban nem volt technikai hibáktól mentes, már az élő közvetítés húsz percet csúszott. DeSantis lépését Trump Truth Social közösségi oldalán paródiavideókkal nyugtázta. Az exelnök által megosztott egyik felvétel ugyanis DeSantis Twitter-bejelentkezését dolgozza fel, azonban a hívásba többek között Soros György és az ördög is bekapcsolódik.

Trump reakciója DeSantis indulása kapcsán arra utalhat, hogy a politikust legfőbb riválisának tarthatja a republikánus elnökjelöltségért folytatott harcban, továbbá azt is jelezheti, hogy

a korábbi elnök és csapata azt reméli, hogy minél több republikánus politikus száll ringbe, ami ezáltal Trump malmára hajthatja a vizet

– mutatott rá az Associated Press News.

A hírportál kiemelte, Trump tanácsadói abból indulhatnak ki, hogy egyetlen republikánus elnökjelölt sem lesz képes annyi Trump-ellenes szavazatot összegyűjteni, hogy veszélyt jelentsen az exelnökre nézve. A versenyhez csatlakozó aspiránsok DeSantist gyengítik, ugyanis tőle vonhatnak el voksokat – tették hozzá.

Kapcsolódó tartalom

A mezőny napról napra bővül

Míg általában a regnáló elnökkel szemben kevesek indulnak harcba, addig az ellenkező térfélen számos jelentkező szokott a jelöltségért ringbe szállni.

Ideáig hét jelölt jelentette be indulását a republikánusok oldalán. Az előbb említett politikusok mellett eddig hivatalosan Nikki Haley, az Egyesült Államok korábbi ENSZ-nagykövete, Dél-Karolina állam volt kormányzója, Asa Hutchinson, Arkansas állam volt kormányzója, Larry Elder kaliforniai médiaszemélyiség és Vivek Ramaswamy indiai származású vállalkozó szállt versenybe.

A The New York Times azonban további négy jelölt indulását is valószínűnek tartja,

így az elkövetkező időszakban csatlakozhat még Mike Pence korábbi alelnök, Chris Seununu, New Hampshire kormányzója, Francis Suarez, Miami városának polgármestere, valamint Chris Christie, New Jersey állam korábbi kormányzója is.

A végső elnökjelölt kiválasztása

Amerikai elnökjelöltként indulhat az, aki az Egyesült Államok területén született amerikai állampolgár, 35. életévét betöltötte, valamint legalább 14 éve az USA területén él. Az adott párt végső elnökjelöltjét az előválasztásokon megválasztott delegáltak szavazzák meg a pártok jelöltállító ülésén.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Donald Trump (Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich)

Ajánljuk még