Rendkívüli

Negyven halálos áldozata és több mint száz sebesültje van egy koncertterem elleni támadásnak Moszkva mellett

Újabb légicsapások voltak Ukrajnában, Belgorod régióból is támadásokat jelentettek

Három ember meghalt, többen pedig megsérültek a hajnali újabb rakétatámadásokban Kijevben. Nemcsak az ukrán főváros térségében, hanem az ország déli és keleti területein is voltak légicsapások, amelyek megrongálták az elektromos hálózatot is. Közben újabb támadásokat jelentettek az oroszországi Belgorod régióból is. Az ukrán–orosz háború a fő témája a NATO-külügyminiszterek tanácskozásának is Oslóban.

Sorozatos robbanások rázták meg Kijevet csütörtök hajnalban. Az ukrán főváros katonai vezetése szerint légvédelmük tíz orosz rakétát semmisített meg a becsapódás előtt. A tragédiát azonban így sem sikerült elkerülni.

Kijev keleti részén a belváros közelében találat ért egy lakónegyedet. A hivatalos jelentések szerint három halottja van a támadásnak, a legfiatalabb áldozat kilencéves volt. További tizenegy ember megsérült, többek otthona pedig lakhatatlanná vált.

Hajnali három óra körül történt a becsapódás. Felébredtem, és láttam a tüzet. A szobám ajtaja kitört. Felébresztettem anyámat, és kirohantunk a folyosóra, aztán le a lépcsőn és ki házból. Mindenfelé emberek futottak. Az ablakok betörtek és az erkélyek is tönkrementek” – emlékezett vissza egy túlélő.

Kapcsolódó tartalom

Lakóházakat ért támadás a herszoni régióban is a helyi ukrán vezetés szerint. Egy nap alatt több mint 300 orosz lövedéket jelentettek a térségből. A támadásoknak egy halálos áldozata van, és öten megsérültek. A Dnyipropetrovszk megyei hatóságok is légicsapásokról számoltak be, amelyekben épületek és az elektromos hálózat is megrongálódott. Az oroszországi Belgorod régió kormányzója is légicsapásokról tett jelentést a közösségi oldalán.

Az ukrán egységek megállás nélkül lövik Sebekino környékét. Nyolc ember megsebesült. Halálos áldozatokról nem érkezett jelentés. A belgorodi területre nem tört be az ellenség, de az orosz fegyveres erők, a határőrség, a biztonsági szolgálat és a nemzeti gárda a helyszínen van” – nyilatkozta Vjacseszlav Gladkov, az ukrán határnál fekvő orosz régió kormányzója.

Kapcsolódó tartalom

Az ukrajnai háború kiemelt témája a NATO-tagországok külügyminiszteri találkozójának is Oslóban. A katonai szövetség főtitkára csütörtökön arról beszélt, hogy a NATO összes szövetségese támogatja a NATO bővítését, amelybe Moszkvának nincs beleszólása.

Valamennyi szövetségesünk egyetért abban, hogy a NATO ajtaja nyitva áll az új tagok előtt. Abban is egyetértés van, hogy Ukrajna a szövetség tagjává fog válni, és abban is, hogy a NATO-szövetségesek és Ukrajna feladata eldönteni, hogy erre mikor kerül sor. Nem Moszkva dolga, hogy vétót emeljen a NATO bővítése ellen” – fogalmazott Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. Hozzátette: olyan keretrendszerre van szükség, amely garanciákat nyújt a kelet-európai ország biztonságára.

Kiemelt kép: Elpusztított járművek Belgorod régióban (Fotó: EPA/Orosz védelmi minisztérium, sajtószolgálat)

Ajánljuk még