Fontos

A lengyel gazdák országszerte blokád alá vették a főutakat

Hszi Csin-ping: Fel kell készülnünk a legrosszabbra

| Szerző: hirado.hu
Fel kell készülnünk arra is, hogy viharos vizekre érkezünk” – fogalmazott Hszi Csin-ping kínai elnök kedden a nemzetbiztonsági bizottság ülésén. A kínai államfő továbbá kiemelte, szem előtt kell tartani a nemzetbiztonság előtt álló bonyolult és kihívásokkal teli körülményeket, továbbá a főbb nemzetbiztonsági kérdések helyes megközelítése is fontos szempont.

A nemzetbiztonsági problémák, amelyekkel jelenleg szembesülünk, egyre összetettebbé és súlyosabbá váltak” – közölte a kínai elnök a nemzetbiztonsági bizottság ülésén, a Hszinhua állami hírügynökség beszámolója szerint.

Hszi Csin-ping az elkövetkező időszakról is említést tett, mellyel kapcsolatban a felkészülést hangsúlyozta:

tartanunk kell magunkat ahhoz az alapvető gondolkodásmódhoz, amelyben a legrosszabb forgatókönyv bekövetkezését is számba vesszük, és fel kell készülnünk arra is, hogy viharos vizekre érkezünk”.

A kínai államfő a bizottsági ülésen továbbá kiemelte, „Kínának fel kell gyorsítani a nemzetbiztonsági rendszerének és képességeinek modernizációját, mellyel arra kell összpontosítunk, hogy ezeket a képességeinket egy tényleges összecsapás során, valamint a gyakorlatban is alkalmazni tudjuk”.

Az elnök továbbá arra szólította fel Kínát, hogy az ország gyorsítsa fel a biztonsági kockázatfigyelő és jelző rendszerének kiépítését, valamint fokozza a nemzetbiztonsági oktatást, és javítsa az adat- és mesterséges intelligencia kezelésének biztonságát.

Kapcsolódó tartalom

Kiterjedt nemzetbiztonság a mélytengertől az űrig

Hszi Csin-ping az elnöksége alatt – szakértők szerint – a nemzetbiztonság kérdését kulcsfontosságúvá tette, amely a kínai kormányzás minden aspektusát áthatja – mutatott rá a CNN hírcsatorna.

A kínai elnök a nemzetbiztonságot a politikától kezdve a gazdaság, a védelem, a kultúra, az ökológia és a kibertér területén át mindenre kiterjesztette,

melynek keretein belül egy sor intézkedést vezetett be. A jogszabályokkal Kína a fenyegetésekkel szembeni védelmét erősítette meg, amelybe beletartozik a terrorizmus elleni küzdelem, a kémelhárítás, a kíberbiztonság, valamint a külföldi nem kormányzati szervezetek, nemzeti hírszerzés és az adatbiztonság kérdése is.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Hszi Csin-ping kínai államfő. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Vlagyimir Asztapkovics)

Ajánljuk még