Aktuális

Ritka leleteket rejtett a több száz éves sír

A mesterséges intelligencia elhozhatja az alanyi jogon járó pénzt?

| Szerző: hirado.hu
A terminátor filmekből ismert világvége eljövetelére kevés esély van, azonban a mesterséges intelligencia fejlődését nem lehet visszafogni – fogalmazott a Sophia névre hallgató szociális humanoid robot egyik alkotója. Ben Goertzel mesterségesintelligencia-kutató a Fox News hírcsatornának a mesterséges intelligencia útjáról beszélt, és kiemelte, szükség van egy olyan hasznos és együttérző mesterséges intelligencia (MI) kifejlesztésére, amely az emberiség fejlődését szolgálja.

A filmvászonról bizonyára sokak számára ismerős lehet az az ikonikus jelenet, amikor a világ egy olyan fordulóponthoz érkezik, amikor a mesterséges intelligencia átveszi a hatalmat az emberiség felett.

Nos egy ideig még megnyugodhatunk, ugyanis a kutatók úgy gondolják, hogy az MI előretörése – amíg végül az emberi intelligenciát is meghaladja – még évtizedekkel odébb van.

Sophia szociális humanoid robotot a tajpeji Digitális Újítási Fórumon mutatták be 2018. július 19-én (Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

2045 lehet a fordulópont?

A mesterséges intelligencia fejlődésének felgyorsult üteme arra enged következtetni Ben Goertzel és barátja, Ray Kurzweil informatikus szerint, hogy az emberi intelligencia szintjéhez legközelebb kerülő általános mesterséges intelligencia 2029 körül már kifejlesztésre kerülhet.

Az emberi intelligenciát meghaladó „emberfeletti” MI ezt követően 2045-re várható,

hacsak nem sújtják a világot olyan események, mint a háborúk vagy további világjárványok. „Személy szerint én úgy gondolom, hogy ha egyszer létrehozunk egy emberi szinten gondolkodó gépet, akkor az a gép már a saját kódját is képes lesz újraírni, valamint a saját hardverét is megtervezi” – fogalmazott Goertzel.

Veszélyeket tartogathat az átmeneti időszak

Amíg azonban az emberi intelligenciát meghaladó MI az emberiség javára válik, addigi az átmeneti időszak számos problémát tartogathat Goertzel szerint, ugyanis társadalmi, politikai és gazdasági bonyodalmak jöhetnek.

Amint az emberek munkahelyének a fele, vagy akár 70 százaléka is megszűnik, nem látok más választási lehetőséget a fejlett világban, mint hogy alanyi jogon kapjanak pénzt azok az emberek, akik nem tudnak dolgozni

– mutatott rá az MI-kutató.

Goertzel továbbá arról is beszélt, hogy szerinte a világ fejlődő országait súlyosabban érintené az átmeneti időszak, mivel számos vállalat kihelyezett gyárai működnek ezekben az országokban, ahol többé már nem lenne szükség emberi munkaerőre, többek között a bányákban sem, mivel robotok dolgoznának. Az ezáltal munkanélkülivé vált emberek számára csak a saját részre történő termesztés maradna, azonban ugyanúgy jövedelemre szorulnának, mivel a drága gyógyszereket, áramot stb. szintén fedezniük kellene valamilyen forrásból.

Tehát egy olyan helyzet állna elő, melyben a föld népességének fele a szó szoros értelmében bevételek nélkül gazdálkodna, a lakosság másik fele pedig alanyi jogon jutna jövedelemhez anélkül, hogy dolgozna” – foglalta össze a jövővel kapcsolatos disztópikus vízióját Ben Goertzel.

A Columbia Tristar filmstúdió 2003. július 2-án közzétett felvételén egy jelenet látható a Terminátor 3 – A gépek lázadása című filmből (Fotó: MTI/ EPA/EFE/Columbia TriStar/Robert Zucker)

A gépek lázadása

Arra a felvetésre, hogy esetlegesen bekövetkezhet-e a Terminátor-filmekből ismert világvége, a kutató azt nyilatkozta,

eléggé valószínűtlennek tartja, azonban mit lehet tenni? A mesterséges intelligencia fejlődését nem lehet visszafogni, ez a lehetőség nem opció.

Ha a harmadik világot éhezés és halál fenyegeti, mert nem tudnak dolgozni, valamint általános alapjövedelemhez sem jutnak hozzá, akkor a gazdag országokból a szegény államok felé történő vagyonátcsoportosítással lehet orvosolni a globális egyenlőtlenséget. Azonban erre senki sem lenne hajlandó” – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A Columbia Tristar filmstúdió 2003. július 2-án közzétett felvételén Arnold Schwarzenegger osztrák származású amerikai színész látható a Terminator 3 – A gépek lázadás című filmjének egyik jelenetében (Fotó: MTI/ EPA/EFE/Columbia TriStar/Robert Zucker)

Ajánljuk még