Aktuális

Tizenhét tüzérségi lőszer került elő egy társasház kertjéből

Tízezrével rúgják ki az amerikaiakat és cserélik őket vendégmunkásokra a Szilícium-völgyben

| Szerző: hirado.hu
Zavartalanul folytatják a külföldi munkavállalók felvételét az Egyesült Államok legnagyobb technológiai konglomerátumai egy vízumprogramon keresztül, miután tömeges elbocsátásokkal építettek le közel százezer amerikai alkalmazottat. A külföldről „importrált” munkások ugyanis jóval kevesebb bérrel is beérik.

Az év eleje óta

mintegy százezernyi amerikai állampolgárt rúgtak ki a techcégek:

az Amazonnál közel húszezer, a Google-nél mintegy tizenkétezer, a Microsoftnál tízezer, a Facebooknál és az Instagramot birtokló Meta Platformsnál pedig szintén tízezer alkalmazottól váltak meg – írja a Breitbart oldalán Lee Fang.

Kapcsolódó tartalom

Lecserélik az „őslakosokat”

Az oknyomozó riporter hozzáteszi: alig néhány héttel az elbocsátások bejelentése után ugyanezek a technológiai cégek folytatták a külföldi munkavállalók felvételét a H-1B vízumprogram keretében. (H-1B vízumot annak kell igényelnie, aki azért utazik az Egyesült Államokba, hogy egy előre egyeztetett szakmai feladattal kapcsolatos szolgáltatást nyújtson. Az erre való jogosultsághoz legalább bachelor, vagy azzal egyenértékű diplomával kell rendelkeznie azon a szakterületen, amelyben a munkát végezni fogja – a szerk.)

Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója januárban 12 ezer alkalmazott elbocsátásáról döntött, majd alig egy hónappal később cége kérelmeket nyújtott be az illetékes hatóságokhoz annak érdekében, hogy

alacsonyan fizetett külföldi munkavállalókat hozhassanak be Amerikába.

A Google tehát többtucatnyi kérelmet nyújtott be szoftvermérnöki, elemzői tanácsadói, felhasználói élményt kutató és egyéb munkakörök külföldiekkel való feltöltésére. A szintén a Google tulajdonában lévő, önvezető autókat gyártó vállalat pedig vízumkérelmeket nyújtott be – sikeresen – hogy külföldieket vehessen fel mérnöki állásokba.

Kapcsolódó tartalom

Kevesebbel is beérik

A szövetségi munkaügyi minisztérium által a minap közzétett adatok azt mutatják, hogy a közelmúltban több ezer H1-B külföldi munkavállalói vízumot igényeltek a Szilícium-völgy azon cégei, amelyek éppen idén rendeltek el tömeges elbocsátásokat. A cégek sorában olvashatjuk többek között a Facebook/Meta Platforms, az Amazon, a Zoom, a Salesforce, a Microsoft és a Palantir nevét.

Kapcsolódó tartalom

A Breitbart szerzője, Lee Fang által most közzétett adatok egybevágnak az Economic Policy Institute (EPI) hasonló kutatásával, amelyet a Breitbart News a múlt hónapban részletezett, és amely szerint a 30 legnagyobb technológiai vállalat

összesen 85 000 elbocsátást jelentett be, miközben közel 35 000 külföldi, H-1B vízummal rendelkező munkavállalót „importáltak”.

Miközben körülbelül 650 000 külföldi H-1B vízummal rendelkező munkavállaló tartózkodik az Egyesült Államokban, az amerikaiak gyakori és rendszeres leépítésekkel szembesülnek. Az EPI kutatói megállapítják: a H-1B program értelme, lényege az lenne, hogy egy cég utolsó lehetőségként forduljon ehhez a megoldáshoz. Ehelyett a legtöbb munkáltató azért alkalmaz H-1B munkavállalókat, mert alacsony a bérigényük, és függenek a munkáltatóktól.

Kiemelt kép: Shutterstock

Ajánljuk még