Aktuális

Őrizetbe vette a rendőrség a Klauzál téri bántalmazót

Kínai vadászgép agresszív manővereket hajtott végre egy amerikai felderítőgéppel szemben

| Szerző: hirado.hu
Vészes közelségben húzott el egy amerikai R–135-ös előtt egy kínai vadászgép a Dél-kínai-tengeren. Az incidensről, amely nem az első az elmúlt hónapokban, videó is készült. Amerikai közlés szerint a gépük a nemzetközi jognak megfelelő repülést hajtott végre a nemzetközi légtérben.

Drámai felvételeket közölt a New York Post, amelyet az amerikai légierő egyik repülőgépének pilótafülkéjéből készítettek a Dél-kínai-tenger felett:

egy kínai J–16-os vadászgép veszélyesen megközelítette az amerikai légierő RC–135-ös felderítőrepülőjét.

Kapcsolódó tartalom

Az újság Twitter-oldalára feltöltött videón látható, amint a kínai repülőgép hozzávetőleg 120 méterre megközelíti az amerikai gépet, majd meredeken balra kanyarodik előtte erős turbulenciát okozva ezzel, amelybe az R–135-ös bele is remeg.

Az amerikai légierő illetékes parancsnoksága szerint:

A Kínai Népköztársaság J–16-os vadászgépének pilótája indokolatlan módon, agresszív manővert hajtott végre az amerikai légierő RC–135-ös repülőgépének közelében.

A parancsnokság közölte:

Az RC–135 biztonságos és rutinszerű műveleteket hajtott végre a Dél-kínai-tenger felett a nemzetközi légtérben, a nemzetközi joggal összhangban.”

Az amerikai RC–135-ösök rendszeresen repülnek át a térség légterén, megfigyelési feladatok végrehajtása végett, valamint azért, hogy nyomást gyakoroljanak Kínára a Dél-kínai-tenger térségében.

Nem ez volt az első incidens a térségben, decemberben vészesen megközelített egy amerikai gépet egy kínai vadászgép, februárban pedig a kínai partokat harminc mérföldre megközelítő amerikai légi járművet kísértek ki kínai vadászgépek az ország légteréből.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: Nypost.com

A kiemelt képen egy kínai J–16-os vadászgép (Fotó: Fu Tian/China News Service via Getty Images)

Ajánljuk még