Aktuális

Megvan A Dal 2024 győztese: Itt meghallgathatja a nyertes produkciót

Ezreket menekítettek ki az erdőtűz miatt Kanadából

Ezreket telepítettek ki Kanadában, miután a tűzoltók figyelmeztettek, hogy a heves széllökések és a nagy szárazság miatt további pusztító erdőtüzek várhatók Halifaxban, míg több száz mérfölddel arrébb, az Egyesült Államokban súlyosan romlik a levegő minősége.

A kelet-kanadai Halifaxban kedd óta 49 hektárról 837 hektárra nőtt a leégett terület – közölte egy értekezleten David Steeves, a természet erőforrások új-skóciai hivatalának munkatársa.

A Halifax nyugati elővárosaitól mintegy 30 kilométernyire tomboló erdőtűz miatt már 18 ezer embert kellett kimenekíteni. Eddig nem érkeztek jelentések halálesetekről, de mintegy 200 ház megrongálódott – jelentette a CBC televízió a halifaxi regionális önkormányzatra hivatkozva.

Kapcsolódó tartalom

Új-Brunswick tartományban négyszáz házat kellett kiüríteni a hét végén az erdőtüzek miatt.

Kedden a kanadai katasztrófavédelem kötelező kiürítést rendelt el az új-skóciai Bedfordban, miután új erdőtűzről értesültek a hatóságok, és ammóniaszivárgás veszélye is fennállt a térségben – jelentette a CBC News.

Korábban Alberta tartományban hirdettek ki veszélyhelyzetet, miután több tízezer ember volt kénytelen elhagyni otthonát a példátlan erősségű erdőtüzek miatt.

A halifaxi erdőtüzek miatt várhatóan jelentősen romlik a levegő minőség több száz mérföldre délebbre, az Egyesült Államok keleti partvidékén és a Közép-Nyugaton. Légszennyezés-riadót adtak ki Michigan, Ohio és Pennsylvania államok egyes részeire, New Jersey és New York államokra, ahol magas szennyezőanyag-koncentráció várható – közölte az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat (NWS).

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még