Aktuális

Lovagias felajánlásnak hitte, lépcsőházában rabolták ki a budapesti asszonyt

ENSZ: Észak-Korea rakétatesztjei a kereskedelmi hajózást veszélyeztetik

Észak-Korea rakétatesztjei megfelelő előzetes figyelmeztetés hiányában a kereskedelmi hajózás biztonságát veszélyeztetik a délkelet-ázsiai forgalmas útvonalakon – derül ki a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) szerdán elfogadott határozatából

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség szerint nem sokkal a fellövés után a Sárga-tengerbe zuhant szerdán egy észak-koreai katonai felderítő műhold a hordozórakéta meghibásodása miatt. A történtek miatt Dél-Korea és Japán egyes részein vészhelyzeti riasztásokat adtak ki.

Az IMO Biztonsági Bizottsága tagjai túlnyomó többsége támogatta a határozatot, amely határozottan elítéli „a nemzetközi tengeri szállítmányozás és tengerészek biztonságát komolyan fenyegető” rakétateszteket.

Kapcsolódó tartalom

Phenjan visszautasította a határozatban foglaltakat, mondván rakétatesztjei esetében „egy nemzetbiztonságát féltő szuverén állam rutinszerű, előre betervezett önvédelmi jellegű intézkedéseiről” van szó.

„Észak-Korea nincs abban a helyzetben, hogy előre tájékoztasson hadgyakorlatairól és önvédelmi intézkedéseiről” – olvasható a kommunista állam IMO bizottságának megküldött válaszában. Hozzátette, hogy a rakétaindításokat a pályaadatok gondos kiszámolásával végzik figyelembe véve a becsapódási pontot és a hajózási útvonalakat.

Észak-Korea a héten erősítette meg, hogy május 31-e és június 11-e között műholdat tervez fellőni, a bejelentés ellen Japán és Dél-Korea mellett az Egyesült Államok is élesen tiltakozott. Phenjan mindemellett mintegy száz rakétát tesztelt 2022 eleje óta, köztük interkontinentális ballisztikus rakétákat, amelyekkel akár az Egyesült Államok területe is elérhető.

Ajánljuk még