Aktuális

Ha vásárolt ebből a termékből a Sparban, ne fogyassza el, vigye vissza!

Uniós elnökség: A Politico hírleveléből kiderül, hazánk békepártisága szúrja a brüsszeliták szemét

| Szerző: hirado.hu
Jogállamisági kérdések ürügyén akarják kiszorítani hazánkat az Európa Tanács soros elnökségi székéből, miközben Magyarország békepártiságát érzik összeegyeztethetetlennek a brüsszeli irányvonallal.

A Politico napindító hírlevelében brüsszeli forrásokra hivatkozva a magyar elnökség elhalasztásáról írnak. Kifejtették, hogy egyre erősebb a szándék arra vonatkozóan,  hogy megakadályozzák, hogy Magyarország 2024 júliusában átvegye az EU Tanácsának soros elnökségét.

Kapcsolódó tartalom

A magyar elnökséget ellenző parlamenti képviselők és diplomaták arra hivatkoznak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök támadja az egyéni szabadságjogokat és a jogállamiságot, előszeretettel blokkolja az uniós jogszabályokat, hogy engedményeket szerezzen független ügyekben, valamint az uniós pénzekkel kapcsolatos korrupcióval is vádolják hazánkat.

Kapcsolódó tartalom

Két tisztviselőre hivatkozva kiemelik, hogy az uniós ügyekért felelős miniszterek az Általános Ügyek Tanácsának keddi ülésén megvitatják a magyar elnökség elhalasztásának lehetőségeit. A miniszterek fel akarják mérni, hogy kollégáik mennyire hajlanak arra, hogy Magyarországgal szemben ilyen lépéseket tegyenek.

„Ezekben a példátlan időkben kulcsfontosságú, hogy a tanácsot olyan ország vezesse, amely képes fenntartani a tagállamok közötti szoros együttműködést a döntéshozatalban, különösen olyan kérdésekben, mint az Oroszország elleni szankciók vagy az Ukrajnának nyújtott támogatás”

– idézték Petri Sarvamaa, a néppárti képviselőcsoport költségvetési ellenőrzéssel és jogállamisági kérdésekkel foglalkozó szóvivőjének a Playbooknak adott nyilatkozatát, melyből kiderül, hogy a békepárti magyar álláspont is irritálja Brüsszelt.

Kapcsolódó tartalom

„Jelentős aggályaim vannak azzal kapcsolatban, hogy Magyarország képes-e betölteni ezt a szerepet, különösen annak fényében, hogy Magyarország jelenleg nem tartja be a jogállamiságra vonatkozó uniós jogszabályokat”

– magyarázta Petri Sarvamaa.

Kiemelt kép: MTI

Ajánljuk még