Időjárás

Kettészakad ma az ország – térképen mutatjuk, milyen idő várható

Kölcsönös tiszteletre hívott fel Elon Muskkal tartott találkozója után a kínai külügyminiszter

A két ország közötti kölcsönös tiszteletre hívott fel Elon Muskkal folytatott megbeszélései után a kínai külügyminiszter kedden.

Csin Kang Pekingben fogadta a milliárdos vállalkozót, a Tesla és a Twitter tulajdonos-vezetőjét, és a megbeszélés után kiadott közlemény szerint megerősítette, hogy Kínában továbbra is szívesen látják a külföldi vállalatokat.

A kínai diplomácia vezetője szerint „a veszélyes manőverek elkerülésével kell jó irányba kormányozni a kétoldalú kapcsolatokat, mert ez teszi lehetővé az amerikai-kínai békés egymás mellett élést, és a kölcsönös előnyök megtalálását”.

Hozzátette: Kína továbbra is rendíthetetlenül dolgozik a két ország közötti magas szintű nyitásért, és a Kínába települő külföldi vállalatok számára garantálja a piacbarát, törvényes üzleti környezet kialakítását.

Kapcsolódó tartalom

A közlemény szerint Musk bővíteni kívánja a Tesla kínai szerepvállalását, és ellenzi az amerikai-kínai gazdasági kapcsolatok leépítését, amely szerinte a világpiac szétszabdalásához és egymástól teljesen független, zárt gazdasági övezetek kialakulásához vezetne.

A legfrissebb adatok szerint ma Kínában talál gazdára a világon eladott elektromos autók mintegy fele, és 2019-ben ott épült fel a Tesla első, az Egyesült Államok területén kívüli autógyára.

Musk 2019-ben, a Tesla gyár akkori megnyitása alkalmából járt utoljára Kínában. Kedden kezdődött látogatását nem jelentették be előre, és egyelőre azt sem tudni, hogy a sanghaji Tesla gyár megtekintése után találkozik-e más kínai vezetőkkel is.

Ajánljuk még