Aktuális

Őrizetbe vette a rendőrség a Klauzál téri bántalmazót

Jens Stoltenberg: A NATO további 700 katonát küld Koszovóba

A NATO további 700 katonát küld Koszovóba – jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden Oslóban.

„Úgy döntöttünk, hogy további 700 katonát mozgósítunk a nyugat-balkáni műveleti tartalékos erőből, illetve készültségbe helyezzük a tartalékos erők egy újabb zaszlóalját, hogy szükség esetén telepíthessük őket” – jelentette ki Stoltenberg sajtótájékoztatóján, miután az előző napi albán-szerb összetűzések során a NATO-vezetésű koszovói békefenntartó erők (KFOR) 30 katonája és 52 tüntető megsérült.

Kapcsolódó tartalom

Egy zászlóalj nagyjából 300-1000 fős katonai egységet jelent. Az olaszországi Nápoly városában működő illetékes parancsnokság a nap folyamán közölte, hogy több, készültségbe helyezett alakulatot küldenek át Koszovóba a KFOR számára erősítésnek.

Stoltenberg elítélte az erőszakot Koszovóban, mondván, hogy „az ilyen támadások elfogadhatatlanok és véget kell vetni azoknak”. Figyelmeztetett, hogy a NATO-csapatok „minden szükséges intézkedést megtesznek, hogy szavatolják a biztonságot Koszovó minden lakója számára”.

Egyben sürgette a feleket, gondoskodjanak a feszültség csökkentéséról és tartózkodjanak „a további felelőtlen cselekedetektől”, illetve térjenek vissza az uniós közvetítéssel zajló, kapcsolatok javítását szolgáló tárgyalásokhoz.

Ajánljuk még