Rendkívüli

Jégtörő hajó indult egy beteg kutatóért az Antarktiszra

A cseh külügyminiszter elítélte a KFOR-katonák elleni támadásokat

Elítélte a koszovói békefenntartó erők (KFOR) katonái elleni hétfői támadásokat a cseh külügyminiszter. Jan Lipavsky kedden a Twitter közösségi portálon megjelent nyilatkozata szerint Pristinának és Belgrádnak azonnal lépéseket kell tennie a feszültség enyhítése érdekében.

Az albán-szerb összetűzések során a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR mintegy 25 katonája is megsérült, amikor megpróbálták elválasztani egymástól a feleket. A sérültek között magyar békefenntartók, katonák is vannak.

Cseh katonák nincsenek a sérültek között – mondta Ivo Zelinka, a cseh vezérkar szóvivője kedden a CTK hírügynökségnek.

„Nagy nyugtalansággal figyeljük a Koszovó északi részén kialakult helyzetet. Élesen elítélem a KFOR misszió tagjai elleni támadásokat. Pristinának és Belgrádnak azonnal lépéseket kell tennie a feszültség csökkentésére és vissza kell térniük a kapcsolatok normalizálásáról folytatott tárgyalásokhoz”

– írja Jan Lipavsky a Twitteren.

A többségében szerbek által lakott Észak-Koszovóban pénteken robbantak ki a zavargások. A helyi szerbek Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei ellen tiltakoznak.

Kapcsolódó tartalom

Nem akarták beengedni az önkormányzati épületekbe az új polgármestereket, mert nem értenek egyet azzal, hogy a többségében szerbek lakta településeket albánok vezessék, olyan emberek, akiket nem ők választottak meg. Az albánok azért nyerhettek, mert a szerbek a választásokat bojkottálták.

Ajánljuk még