Aktuális

Hatalmas robbanás rázta meg hajnalban Lágymányost, két lakás teljesen leégett, egy ember meghalt

300 millió munkahely kerülhet veszélybe a mesterséges intelligencia miatt

| Szerző: hirado.hu
Hajnali kettőkor is csicsergő jókedvvel szól bele a telefonba, sohasem fárad, és soha nem felejti el az „upsell ajánlatot” megtenni a vevőnek – melyik cégnek ne kellene egy ilyen munkatárs? A mesterséges intelligencia (MI) számos gyorséttermi állásajánlatra bejelentkezett, és munkát is talált. Csakhogy ez tömegeknek jelentheti a munkanélküliséget, akár öt éven belül.

A mesterséges intelligencia a következő 5–10 évben helyettesítheti a gyorséttermi felszolgálókat és szakácsokat, mivel az iparág gyorsan fejleszt megoldásokat az értékesítés és a hatékonyság javítására – nyilatkozta a Fox Newsnak Rob Carpenter, az egyik mesterséges intelligenciát értékesítő cég, a Valyant AI alapítója. „Ez egyértelműen vízválasztó pillanat a mesterséges intelligencia számára” – fogalmazott Carpenter, és hozzátette, hogy azt fogjuk látni, hogy a mesterséges intelligencia a háttér- és támogató munkakörökből

egyszer csak átugrik a fogyasztókkal közvetlenül érintkező, hagyományosan csak embereket foglalkoztató munkahelyekre.

A hátborzongató Holly

A jövő elkezdődött: az Egyesült Államokban máris számos gyorsétterem, például a McDonald’s, a Taco Bell, vagy a Wingstop megkezdte a mesterséges intelligencia alkalmazását. A Wendy’s e hónap elején kezdett együttműködést a Google-lal, hogy mesterséges intelligenciával forradalmasítsák a drive-through élményt. Egy kísérleti programban a Google Cloud MI-vezérelt technológiát fogják alkalmazni a vásárlókkal való beszélgetésre és a rendelések felvételére.

Kapcsolódó tartalom

„Öt-tíz éven belül szerintem

az éttermekben a pozíciók többsége automatizálható lesz,

és ez különböző technológiai szolgáltatók által lesz elérhető” – mondta Carpenter.

Ez sötét jövőt fest a gyorséttermek dolgozói számára: a McDonald’s a közelmúltbeli elbocsátások előtt világszerte több mint százötvenezer embert foglalkoztatott éttermeiben és vállalati szerepkörökben.

A Valyant MI áll a Holly nevű alkalmazás mögött is, amely

nem sokkal bevetése után már több mint egymillió drive-through rendelést vett fel,

és Carpenter szerint képes túlszárnyalni az emberi alkalmazottakat. Jelenleg a Hardee’s és a Carl’s Jr. amerikai gyorséttermi hálózatokban működik.

Drága emberek

A mesterséges intelligencia már jelenleg is automatizálja az ételrendelést az önkiszolgáló számítógépes kioszkokon keresztül, egyszerűsíti a fizetést mobileszközökön, és azt is lehetővé teszi, hogy robotok készítsék el az ételeket – tette hozzá Carpenter. Így aztán útilaput köthetnek a szakácsok, ételkészítők lábára.

Kapcsolódó tartalom

„Azt látjuk, hogy a humán munkaerő átlagosan az esetek 50 százalékában felértékeli az árakat” – érvelt Carpenter, aki szerint a Valyant

egy átlag alkalmazottnál átlagosan 200 százalékkal értékesít többet az eladandó termékből.

Az MI behízelgő telefonhangjával beszélő vevők bármikor hozzáadhatnak újabb tételeket a rendelésükhöz, vagy módosíthatják azokat, „Holly” mindet végtelen türelemmel akárhányszor végrehajtja.

Háromszázmillió munkanélküli?

„A rendelésfelvevő állása az egyik legkevésbé keresett pozíció a gyorséttermeken belül” – egészítette ki Carpenter, aki szerint ezt a munkát kitűnően elvégeztethetik robotokkal is, amelyek ráadásul soha nem feledkeznek meg az upsell ajánlatokról, hogy még több pénzt lehúzzanak a vevőről a rendelés kibővítésével.

Kapcsolódó tartalom

A mesterséges intelligencia fejlődése 300 millió munkahelyet szüntethet meg, vagy csökkenthet, jósolta a Goldman Sachs egy márciusi jelentésében. Az elemzés szerint a technológia a munkaerőpiacokon

világszerte jelentős zavarokat okozhat.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Emanuele Cremaschi/Getty Images)

Ajánljuk még