Fontos

Ne lepődjön meg, ha hétfőn szirénát hall!

Letette a hivatali esküt Nigéria új elnöke

Letette hétfőn a hivatali esküt Bola Tinubu, Nigéria új elnöke, aki választási programjában az elődje, Muhammadu Buhari idején megromlott gazdasági és biztonsági feltételek javítását ígérte.

Röviddel a főváros Eagle terén tartott szabadtéri eskütétel után Muhammadu Buhari Katsina tagállambeli szülőfalujába utazott, ahol elmondása szerint a nyugdíjas éveit akarja tölteni.

A 71 éves Bola Tinubu – Lagos állam volt kormányzója és Muhammadu Buhari pártjának tagja – ígéretet tett, hogy hatékonyabban irányítja majd Afrika legnagyobb gazdaságát és legnépesebb nemzetét.

„Korrupció van, rossz a biztonsági helyzet, számos problémával kell szembe néznünk, de ne sajnáljanak. Én akartam a feladatot, ezért kampányoltam. Nincs pardon”

– mondta az új elnök egy vasárnap este mondott beszédben.

A februári választások alaposan megmozgatták a fiatal szavazókat, akik a nigériai politikai életet 1999, a katonai diktatúra vége óta meghatározó két párttól való megszabadulásban reménykedtek.

Kapcsolódó tartalom

Bola Tinubu két ellenlábasa csalásra hivatkozva óvta meg az új elnök győzelmét, amit az elnök elutasított. A bíróság kedden kezdi tárgyalni a két elnökjelölt beadványát, szeptember előtt nem várható ítélet.

Bola Tinubu rekordnagyságú adóssággal küszködő gazdaságot, deviza- és üzemanyaghiányt, gyenge hazai valutát, csaknem két évtizedes inflációt, ingadozó intézményrendszert, és a kőolajlopások és a beruházások hiánya miatt csökkenő olajtermelést örökölt.

Kapcsolódó tartalom

Muhammadu Buharinak az iszlám lázadók elleni 13 éve tartó harcban elért sikerekre vonatkozó állítása ellenére a biztonság is gyenge lábakon áll. Az ország északnyugati részében mindennaposak az emberölések és az emberrablások. A délkeleti országrészben ragályként terjed a szakadárok és a bűnbandák erőszakhulláma, az ország középső részén fekvő államokban pedig pásztorok és földművesek csapnak össze a földek birtoklásáért.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Akintunde Akinleye

Ajánljuk még