Baleset

Kamionnal ütközött egy autó a sztrádán, forgalomkorlátozásra kell számítani

Lengyelország további 365 fehérorosz embert sújt szankciókkal

Lengyelország további 365 fehérorosz ember ellen hirdet szankciókat Andrzej Poczobut fehéroroszországi lengyel újságíró és kisebbségi jogi aktivista bebörtönzése után – közölte hétfőn a lengyel belügyi tárca.

A minisztérium közleményében arra utalnak, hogy pénteken a fehérorosz legfelsőbb bíróság elutasította Andrzej Poczobut fellebbezését, fenntartva a korábban kiszabott nyolcéves börtönbüntetését. Rámutatnak Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimjének más bírálóit ért üldöztetésekre is.

Ezzel összefüggésben 365 fehérorosz állampolgárt, köztük 159 parlamenti képviselőt írtak fel a lengyel belügyminisztérium szankciós listájára – közölték. Mint hozzátették, a listára a minszki parlament többi tagja már korábban felkerült.

Kapcsolódó tartalom

Újabban bejegyeztek továbbá például 76 bírót, 7 ügyészt, 32 helyhatósági képviselőt, a rendvédelmi erők 28 munkatársát, a minszki kormánypropaganda terjesztésében résztvevő média 23 alkalmazottját, valamint 24 sportolót, valamint sportvezetőt is.

Kapcsolódó tartalom

Emellett a listára az orosz tőkéhez köthető 15 orosz és egy fehérorosz állampolgárt vettek fel, és szankciókat vetnek ki 20 gazdasági céggel szemben is.

A demokratikus tiltakozásokon résztvevő fehéroroszokkal szembeni eljárásokban, valamint a fehéroroszági lengyel kisebbség üldözésében résztvevő embereken kívül a korlátozások azokat is érintik, akik a Fehéroroszországon át Lengyelországba, valamint a három balti államba irányuló illegális bevándorlást szervezik – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó tartalom

A tavaly április végén közzétett lengyel szankciós listán azok szerepelnek, akiket Varsó az ukrajnai orosz agressziót, valamint az emberi jogok oroszországi és fehéroroszországi megsértését támogatóknak tekint. A listára kerülés általában az illető lengyelországi vagyonának befagyasztásával és beutazási tilalommal jár.

Válaszul a Poczobuttal szembeni ítélet megerősítésére Varsó már pénteken lezárta a teljes lengyel-fehérorosz határt minden fehérorosz és orosz teherjármű előtt.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/PAP/Artur Reszko)

Ajánljuk még