Időjárás

Kiadták a riasztást, lecsaphat a vihar és a jégeső

Hitler ezüstözött tolla 80 ezer fontért is elkelhet egy belfasti árverésen

Akár 80 ezer fontért (34 millió forint) is elkelhet Adolf Hitler szeretőjétől kapott ezüstözött tolla egy belfasti árverésen – közölte hétfőn a The Guardian brit napilap online kiadása.

A tollat a náci diktátor szeretőjétől, Eva Brauntól kapta 52. születésnapjára 1941. április 20-án.

Az íróeszközt eredetileg egy gyűjtő vásárolta 2002-ben szintén egy árverésen. A tollat egy német nyelvű felirat is díszíti, amely az Eva névvel ér véget, és az AH monogram is szerepel rajta.

Kapcsolódó tartalom

A belfasti Bloomfield aukciósház június 6-i árverésén egyebek között licitálni lehet Hitler saját kézjegyével ellátott fényképére és Viktória brit királyné kézzel írott kegyelmi levelére is 1869-ből, amelyet árulásért elítélt ír felkelőknek állított ki.

Karl Bennett, az aukciósház ügyvezető igazgatója szerint a világ minden tájáról számítanak érdeklődőkre.

„Hitler személyes, gravírozott tollának jelentőségét az adja, hogy segít fényt deríteni a történelem egy rejtett szeletére, egyedülálló betekintést engedve Hitler személyes kapcsolataiba, amelyeket gondosan leplezett a nyilvánosság előtt”

– mondta.

Kapcsolódó tartalom

„Hitler vonzerejének nagy részét a német nemzet atyjaként gondosan felépített személyisége adta diktatúrája során, aki elutasította a személyes viszonyt az országhoz fűződő hűség javára… Ez a szerelmi zálog, melyet születésnapjára kapott Evától egy személyes toll formájában segít lerántani a leplet Hitler megtévesztő nyilvános arculatáról”

– hangsúlyozta Bennett.

Kiemelt kép: MTI/KU

Ajánljuk még